14 листопада — Всесвітній день боротьби з діабетом

Сьогодні Всесвітній день боротьби з діабетом – одним із найпоширеніших захворювань у світі. Про це повідомляє Портал «Будь у курсі» з посиланням на Укрінформ.

Уперше Всесвітній день боротьби з діабетом проводився Міжнародною діабетичною федерацією і Всесвітньою організацією охорони здоров’я 14 листопада 1991 року. З 2007 року Всесвітній день боротьби з діабетом проводиться під егідою ООН.

Дата обрана не випадково – 14 листопада день народження Фредеріка Бантінга, канадського фізіолога, котрий відкрив (спільно з Джоном Маклеодом) гормон інсуліну, за що отримав у 1923 році Нобелівську премію з фізіології та медицини. Це відкриття врятувало і продовжує рятувати життя мільйонам людей. Метою Всесвітнього дня боротьби з діабетом є підвищення поінформованості про діабет – не тільки про кількість хворих, але і про те, яким чином можна запобігти розвитку цієї хвороби.

За прогнозами медиків, цукровий діабет до 2030 року стане сьомою найпоширенішою хворобою на планеті. Ця підступна хвороба входить до трійки захворювань, які найчастіше спричиняють інвалідизацію населення та смерті (після атеросклерозу і раку).

За даними ВООЗ, сьогодні на цукровий діабет хворіють близько 350 мільйонів людей. Очікується, що ця цифра у найближчі 20 років подвоїться.

Цукровий діабет характеризується стійким підвищенням рівня глюкози у крові, може виникнути у будь-якому віці і продовжуватися протягом всього життя. Чітко прослідковується спадкова схильність, однак реалізація цього ризику залежить від дії багатьох факторів, серед яких лідирують ожиріння та гіподинамія. Розрізняють цукровий діабет 1 типу чи інсулінозалежний і цукровий діабет 2 типу чи інсулінонезалежний.

Цьогорічна тема Всесвітнього дня боротьби з діабетом – «Жінки та діабет – наше право на здорове майбутнє». Адже, за даними Міжнародної діабетичної федерації, нині понад 199 млн жінок хворіє на діабет.

За прогнозами, до 2040 року кількість хворих зросте до 313 мільйонів. Разом з тим, діабет забирає життя 2,1 млн жінок на рік.

Міжнародна діабетична федерація започаткувала кампанію, яка має сприяти доступу для всіх жінок, що піддаються ризику або живуть з діабетом, до основних лікарських засобів і технологій профілактики діабету, а також  поінформованості щодо оптимальних лікування цієї хвороби.

 Всесвітній день боротьби з діабетом, діабет, здоров'я, цукровий діабет

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *