12 січня 1976 року померла «королева детективу» Агата Крісті

Цього дня 1976 року померла Агата Крісті (1890-1976), англійська письменниця, одна з корифеїв детективної літератури ХХ ст., яку називають «королевою детективу». Про це повідомляє Портал «Будь у курсі» з посиланням на Укрінформ.

Агата Крісті — авторка 78 романів, 150 оповідань, 6 повістей і 19 п’єс.

Серед найвідоміших творів: «Пуаро розслідує», «Східний експрес», «Смерть на Нілі», «Мишоловка».

1920 року Крісті публікує свій перший детективний роман «Таємнича пригода в Стайлзі», який до цього був п’ять разів знехтуваний британськими видавцями. Незабаром у неї з’являється ціла серія творів, в яких діє детектив-бельгієць Еркюль Пуаро: 33 романи і 54 розповіді.

Продовжуючи традицію англійських майстрів детективного жанру, Агата Крісті створила пару героїв: інтелектуала Еркюля Пуаро і комічного, старанного, але не дуже розумного капітана Гастінгса. Якщо Пуаро і Гастінгс були багато в чому скопійовані з Шерлока Холмса і доктора Ватсона, то літня діва міс Марпл є цікавим персонажем, що нагадує головних героїнь письменниць М. З. Бреддон і Ганни Кетрін Грін.

Міс Марпл з’явилася в оповіданні 1927 «Вечірній клуб „Вівторок“». Прообразом Міс Марпл стала бабуся Агати Крісті, яка, за словами письменниці, «була незлостивою людиною, але завжди чекала найгіршого від усіх і вся, і з лякаючою регулярністю її очікування виправдовувалися».

Як і Артур Конан Дойль від Шерлока Холмса, Крісті втомилася від свого героя Еркюля Пуаро вже до кінця 1930-х років, але на відміну від Конан Дойля вона не зважилася «вбити» детектива, поки він був на піку популярності. За словами онука письменниці Метью Прічарда з придуманих нею героїв Крісті більше подобалася міс Марпл — «стара, розумна, традиційна англійська леді».

У своєму інтерв’ю британській телекомпанії BBC 1955 року Агата Крісті розповіла, що проводила вечори за в’язанням у товаристві друзів чи сім’ї, а в цей час в голові у неї йшла робота з обдумування нової сюжетної лінії, до моменту, коли вона сідала писати роман, сюжет був готовий від початку до кінця. За її власним визнанням, ідея нового роману могла прийти де завгодно. Ідеї вносилися в спеціальну записну книжку, повну різних позначок про отрути, газетних дописів про злочини

Романи Крісті  посідають третю в світі сходинку за кількістю публікацій, її випереджають лише твори Вільяма Шекспіра та Біблія. Ще один рекорд тримає її п’єса «Мишоловка», котра вперше була поставлена в Лондоні в 1952-му році й досі лишається в репертуарі театру.

 

 

З використанням матеріалів: Вікіпедія

 Агата Крісті, детектив

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *