Хто така Марта Костюк?

Святослав Василик, Київ, для Укрінформ
В Україні зростає ще одна тенісистка елітного рівня.

Головним героєм спортивних новин останніх днів стала 15-річна українська тенісистка Марта Костюк. Спочатку вона стала наймолодшою в історії учасницею турніру Великого шолому – Australian Open, яка подолала кваліфікацію. А наступного дня Марта обіграла в першому колі 27-у ракетку світу китаянку Шуай Пен і повторила рекорд 22-річної давнини, який належить легендарній Мартіні Хінгіс.

15-річна Хінгіс в 1996 році також подолала перше коло Australian Open. Ким згодом стала Хінгіс усі пам’ятають – перша ракетка світу протягом 209 тижнів, 5 титулів на турнірах Великого шолому, понад 100 виграних турнірів. Чудовий приклад для наслідування, чи не так?

Тенісні гени та дитячі перемоги

Марта народилася у Києві у тенісній родині. Її мама Таліна Бейко грала на професіональному рівні. Мама і рідний дядько Тарас Бейко стали її першими тренерами. «Моя мама — тренер, вона багато працювала, коли я була маленькою. Тому у мене була супермотивація — робити все, щоб більше часу проводити з нею. Я намагалася якомога більше часу проводити з нею на кортах, так все і почалося. А взагалі я дівчина з характером, ось і почала грати», — згадує Марта.

Неймовірний талант і перспектива стали зрозумілими вже у віці 12 років. В 2016 році Марта перемогла на неофіційному дитячому чемпіонаті світу Petit As (Хінгіс його вигравала також) і дебютувала на дорослому рівні. Вже у підлітковому віці вона охарактеризувала свій емоційний стиль: «Його можна назвати «домінуй, владарюй, принижуй». Це, звичайно, прикол, але дійсно, якщо я граю в захисті, люблю брати гру під свій контроль і перемагати. Скільки себе пам’ятаю я завжди плакала, ламала ракетки, але мені це ніколи не заважає. Для моєї гри це навіть краще — крикнути, вдарити ракеткою і завести себе».

Минулого року прогрес Костюк помітили вже не лише фахівці, але й вболівальники та ЗМІ. В січні вона виграла юніорський Australian Open, обігравши у фіналі першу сіяну Ребеку Масарову зі Швейцарії. У травні в Угорщині Марта перемогла на своєму першому дорослому турнірі. У вересні Костюк здобула перемогу у парному розряді на US Open. А завершила українка сезон тріумфом на Підсумковому турнірі для дівчат до 18 років в Китаї.

Професіонал та мрійниця

Логічно, що прогрес та успіхи продовжились в січні цього року вже на дорослому Australian Open. При цьому, Марта досить стримано ставиться до такого вражаючого прориву. Вона не переоцінює свої перемоги на дорослому рівні, розуміючи, що їй ще слід багато чому вчитися і певний час пограти на юніорському рівні. «На даний момент складно ставити якісь цілі, оскільки у мене є ліміт на участь в дорослих турнірах. Поки не розумієш, куди пустять грати, а куди ні, тому головне завдання — це наступні три роки розвивати свою гру, навички, щоб в 18 років я могла виступати на рівні топ-10», — так сформулювала найближчі завдання сама Костюк.

«Я не люблю, коли мене порівнюють з іншими гравцями, тому що я хочу бути Мартою Костюк зі своєю власною харизмою і власним стилем», — зізналася вона журналістам. Втім, відсутність кумирів не означає, що у тенісному світі у неї немає авторитетів. Наприклад, їй завжди подобався Новак Джокович. Вона навіть жартома сказала, що у дитинстві хотіла вийти за нього заміж.

«Я боюся приїжджати до Києва після якихось великих перемог, тому що відразу все так прекрасно, всі тебе так люблять, тренуватися не хочеш. Я намагаюся після перемог відразу їхати в Канни, тому що в Європі, звичайно, всі радіють, але буквально один день і потім все забули, тренуємося далі», — розповідала в минулому році Костюк. За її словами, їй подобається в Україні, втім в майбутньому вона хотіла б жити за кордоном. Наприклад, на півдні Франції.

Водночас, Марта не забуває, яку країну вона представляє і для яких вболівальників грає. Перемогти на минулорічному Australian Open їй дуже допомогла підтримка фанатів з української діаспори Австралії. А першими словами після перемоги в Мельбурні були «Слава Україні!».

 

 

 Australian Open, Марта Костюк, теніс

1 thought on “Хто така Марта Костюк?”

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *