Податок на нерухомість: скільки та коли платитимемо у 2017-му

Українці щорічно повинні платити за «розкішно зайві» квадратні метри житлової площі. Розмір податку визначають міські ради, а самі кошти йдуть до бюджету міста.

«Зайвою» вважається площа понад 60 квадратних метрів для квартири і 120 квадратів — для будинків.

Експерти FaceNews з’ясували, скільки, кому і коли українці заплатять за свою нерухомість.

Скільки заплатимо:

У минулому році за кожен зайвий квадрат українці платили до 3% від мінімальної зарплати, в цьому році ставку знизили до 1,5%. При цьому закон визначається тільки максимальний розмір податку, міська влада має право встановити будь-яку ставку в межах від 0 до 1,5% від мінімалки. Така ж ситуація і з площею, за яку потрібно платити податок. Для квартири вона повинна бути не менше 60 квадратів, а для будинків — 120 квадратів.

Платіжки будуть приходити українцям до першого липня цього року.

У 2017-му році доведеться заплатити податок за минулий рік. Тому і заробітна плата буде враховуватися станом на початок минулого року. Тоді мінімалка в Україні була 1378 гривень.

Наприклад, в Києві ставка податку — 1%, а податок потрібно платити за квартиру площею більше 60 квадратів. Якщо сім’я живе в квартирі площею 100 квадратних метрів, доведеться заплатити 551,2 гривні податку (40 кв.метрів понад дозволені 60 квадратів * 13,78 грн.).

Уже в наступному році за таку ж квартиру в зв’язку з ростом мінімальної зарплати доведеться заплатити 1280 гривень (40 кв.метрів * 32,00 грн.).

Податок на нерухомість поповнює бюджет міста, за рахунок якого місцева влада будує дороги, ремонтує школи і т.д.

Якщо загальна площа квартири (або декількох квартир) — від 300 квадратних метрів, або площа будинку від 500 квадратних метрів, додатково доведеться заплатити «податок на розкіш» — ще по 25 000 гривень за кожен із зазначених об’єктів.

Платити доведеться за:

  • Житловий будинок
  • Прибудова до будинку
  • Квартира
  • Кімната в комуналці
  • Будинок на дачі

Відповідно до закону, найбільше доведеться заплатити за квартиру, яку власники здають в оренду. В такому випадку «зайвим» вважається кожен квадратний метр. Тобто, за квартиру площею 100 квадратів, яка здається в оренду, доведеться в 2017 році заплатити не рохраховані нами раніше 551,2 гривні, а 1378 гривень (100 кв.метрів * 13,78 грн.).

За нерухомість в зоні відчуження, гуртожитки, аварійне житло платити податок не доведеться. До того ж, згідно із законом не оподатковується майно сиріт та одиноких матерів, які виховують дитину-інваліда. Не потрібно платити податок з дитячих садків, комунальних будівель, храмів.

Список нерухомості, за яку не потрібно платити податки:

  • Об’єкти нерухомості, що належать державі або територіальним громадам
  • Об’єкти нерухомості в зонах відчуження і безумовного відселення
  • Дитячі будинки сімейного типу
  • Об’єкти житлової нерухомості, які належать дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, дітям-інвалідам, які виховуються одинокими батьками
  • Гуртожитки
  • Будинки промисловості, зокрема виробничі корпуси, цехи, складські приміщення промислових підприємств
  • Будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників, призначені для використання безпосередньо в сільськогосподарській діяльності
  • Об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, що перебувають у власності громадських організацій інвалідів та їх підприємства

 

Коли потрібно заплатити податок і що загрожує боржникам:

До 1 липня податкова служба розішле рішення-повідомлення та квитанції із сумами податку. Заплатити потрібно до кінця серпня (протягом 60 днів).

Якщо платіжку прострочити на місяць, доведеться заплатити штраф у розмірі 10% від суми нарахованого податку, за другий місяць — 20%. Крім штрафу, за прострочення ачісляется пеня — 0,05% від загальної суми за кожен день прострочення.

У минулому році, розповідає юрист Олександр Плохотнік, рішення-повідомлення приходили українцям з великим запізненням, тому Фіскальна служба прийняла рішення стягувати пеню через 60 діб після дня отримання платіжки.

Проблеми дійсно була. Багато просто отримували вже повідомлення з пенею і оплачували. Хоча, якщо платіжка не прийшла вчасно, можна було пеню не платити. Я б сказав, що правильно в цій ситуації, якщо знаєш, що потрібно платити податок на нерухоме майно, і платіжка не прийшла, звернеться до органу Фіскальної служби за місцем проживання і поцікавитися, чому так сталося. Тут потрібно ще враховувати, в якому місті проживаєте. У деяких містах неоподатковувану податком площу переглянули. Наприклад, в одному році було 60 метрів, потім могли переглянути до 80 метрів. Через це міг не прийти рахунок. Потрібно розбиратися в кожному конкретному випадку. Краще звернутися до фіскальної службу за місцем проживання і уточнити, — говорить юрист.

Крім того, за несплату податків передбачена кримінальна відповідальність (ст. 212 ККУ). Відповідно до цієї статті, максимальна сума штрафу — 8500 гривень.

 

 

Читайте також:

2017 прийшов — що вже змінилось?

 

Уряд забажав обкласти податками не тільки доходи, але й витрати українців

 

Податки на транспорт-2017: що ввели та який вплив це матиме

 

Податки і штрафи 2017: за що платитимемо більше

6 thoughts on “Податок на нерухомість: скільки та коли платитимемо у 2017-му”

  1. Уведомление: Податок на нерухомість: за що, скільки та коли платитимемо у 2018-му — Будь у курсі — портал новин

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *