Стеження чи моніторинг: навіщо уряду знати дані мобільної геолокації громадян?

Автор: Яніна Ткачук для 24tv.ua

У Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України підписали меморандум про співробітництво з основними мобільними операторами. Предмет – отримання інформації про переміщення громадян.

Меморандум з Мінекономрозвитку підписали найбільші мобільні оператори України: ПрАТ «Київстар», ПрАТ «Vodafone Україна» та ТОВ «Lifecell». Навіщо інформація про переміщення громадян знадобилася уряду і яким чином вона надаватиметься та використовуватиметься – з’ясували журналісти сайту «24».

Які показники отримуватиме міністерство

— Про кількість внутрішніх туристів, зареєстрованих абонентів мобільного зв’язку, що перебували більше однієї доби поза межами відповідної області/місця реєстрації (з розбивкою по областях України, осіб);
— про кількість в’їзних туристів, іноземних абонентів мобільного зв’язку у роумінгу, що перебували більше однієї доби (з розбивкою по країнах, з яких в’їхали, та областях України, до яких в’їхали, осіб);
— про кількість громадян України, зареєстрованих абонентів мобільного зв’язку, які виїхали з відповідної області за кордон (з розбивкою по країнах, осіб);
— щодо середньої тривалості перебування туристів в області/місці (туроднів).

За словами заступника міністра економічного розвитку і торгівлі України Михайла Тітарчука, ця отримана інформація надасть можливість більш якісного та оперативного моніторингу стану справ у сфері туризму в Україні, а також – вибудовувати більш дієві стратегії її розвитку.

Мета Меморандуму

Як повідомили у Мінекономрозвитку у відповідь на запит 24 Каналу, метою цього Меморандуму є «залучення сторін до взаємного конструктивного співробітництва в напрямку розвитку сфери туризму та курортів України». Міністерство інформує операторів мобільного зв’язку про можливість їхньої участі в публічних заходах (конференціях, семінарах, виставках тощо) з питань туризму та курортів, організатором яких є Мінекономрозвитку. Оператори мобільного зв’язку можуть забезпечувати надання держвідомству статистичної інформації щодо переміщення вітчизняних та іноземних абонентів (туристів) у межах України.

Яким буде механізм передачі даних Міністерству

Інформація надаватиметься через е-mail, і, як наголошують у відомстві – виключно у зведеному знеособленому вигляді із періодичністю 1 раз на квартал.

Хто і як використовуватиме дані про переміщення абонентів мобільних операторів

З метою дотримання вимог Законів України «Про телекомунікації» і «Про захист персональних даних», статистична інформація щодо переміщення абонентів надаватиметься сторонами в узагальненому вигляді, без конкретизації інформації, що може ідентифікувати особу чи абонентський номер, пояснили у Міністерстві економіки.

При цьому – сторони мають право вільно користуватися статистичною інформацією, отриманою в рамках реалізації цього Меморандуму, у тому числі поширювати її, зокрема публікувати на власних веб-сайтах та в інших інформаційних ресурсах.

У Департаменті туризму та курортів Мінекономрозвитку у відповідь на запит сайту «24» уточнили: отримання узагальнених даних від операторів мобільного зв’язку надасть можливість проводити більш якісний моніторинг щодо кількості подорожуючих у першу чергу внутрішніх туристів територією України та тривалість їхнього перебування у конкретних областях, а також в’їзних туристів з інших країн та громадян України, які виїхали з відповідної області за кордон.

Аналіз показників кількості відвідування регіонів туристами та сезонність відвідування надасть змогу визначити пріоритетність розвитку тих чи інших туристичних дестинацій, а також диверсифікації туристичних потоків. Окрім того, дані мобільних операторів, будуть використовуватися для розроблення регіональних та місцевих стратегій розвитку туризму та курортів.

 

 

 

 

Читайте також:

Обов’язкова реєстрація мобільних абонентів в Україні: захист чи поспіх?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *