Чому в Україні складно засудити корупціонерів — думка експерта

Справа проти мера Одеси Труханова досить дивна. Обвинувачення, які проти нього висунули, довести майже неможливо. Незрозуміло, чому НАБУ не розпочало розслідувати ці корупційні діяння з самого низу.

Про це сайту «24» розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Олександр Леонов.

Як нагадує експерт, Труханов проходив у цій справі спочатку як свідок. Крім того, він повернувся з-за кордону разом із своїм заступником, якого теж звинувачують у корупції. Тобто, говорить Леонов, вочевидь, що вони відчувають певну безпеку.

За словами Олександра Леонова, Труханов підписав колективне рішення Одеської міської ради. Рішення, безперечно, сумнівне. Втім, як кажуть фахівці, спочатку в цій справі потрібно було працювати з виконавцями з нижчих ланок і поступово виходити на всю схему.

Коли НАБУ одразу хапає того, хто стоїть на самій вершині корупційної схеми, довести його провину складно. Ми можемо бачити цю корупцію, але це треба довести конкретними фактами. Щоб довести провину Труханова, потрібно, щоб хтось його «здав», надавши відповідні документи. А це досить сумнівно,
– вважає Леонов.

Політолог також переконаний: те, що Труханова відпустили на поруки, свідчить, що проблема не стільки в суддях, а старому Кримінально-процесуальному кодексі. Адже, як зауважує він, КПК був ухвалений ще при Януковичі, і головний напрям цього закону був саме в тому, щоб захистити корупціонерів. Тому, щоб надалі не було подібних ситуацій, потрібно змінити КПК.

«Чому навіть ті народні депутати, які справедливо критикують той факт, що можна взяти корупціонера на поруки, досі не внесли відповідних змін у КПК, які б це забороняли? Чому не встановити межу застави, вище якої заборонялося б брати на поруки людину, яку звинувачують у важких корупційних діяннях?» – запитує Олександр Леонов.

Як підкреслює експерт, це політичне питання, яке потрібно вирішити. Втім, на жаль, різні політичні сили займаються тим, що вказують пальцем один на одного. А питання не вирішують.

 

 

Читайте також:

Мера Одеси звільнили з-під варти

 корупція, , Олександр Леонов

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *