“Індекс місцевої електронної демократії в Україні»: Хмельницький посів 2-ге місце

Експерти Громадської спілки «Центр розвитку інновацій» Дмитро Хуткий, Сергій Лобойко, Анна Ємельянова, Христина Приходько та Таїсія Кушніренко підготували нове дослідження “Індекс місцевої електронної демократії в Україні: пілотне дослідження”.

Рецензентами дослідження стали Іван Лукеря, координатор у Центральному офісі реформ при Мінрегіоні (Програма U-LEAD with Europe), а також Павло Сидоренко, к.е.н., старший науковий співробітник головного відділу стандартизації та метрології Технічного центру НАН України.

Для аналізу було обрано 15 найбільших міст України, однак лише 10 з обраних міст надали вчасно інформацію, необхідну для проведення дослідження.

У фокусі дослідження перебували 4 найбільш поширені інструменти е-демократії:

  1. е-звернення;
  2. е-петиції;
  3. е-консультації;
  4. бюджети участі.

Щодо електронних звернень, то у дослідженні відзначено, що Хмельницький перебуває серед міст (Вінниця, Миколаїв, Полтава, Хмельницький), у яких відсутні положення про е-звернення.

Вінниця та Хмельницький мають найвищі серед міст, які брали участь у дослідженні, показники результативності е-петицій (94,7% — у Вінниці, 37,3% — Хмельницький). Термін розгляду електронних петицій варіюється від 10 до 240 діб.

Щодо е-консультацій, то їх процедурне забезпечення передбачено лише у 3 містах (Київ, Львів, Хмельницький), в той час, як реальне забезпечення функціонування механізму забезпечене лише у столиці України.

Найвищу результативність реалізації проектів громадських бюджетів з терміном їх реалізації від 2 місяців до 1 року декларують Хмельницький (100%) та Київ (83,9%).

Підготовка цього дослідження є частиною програми підтримки розробки аналітичних продуктів учасників коаліції Реанімаційного Пакету Реформ, яка проходить у межах інституційної підтримки ГО «Центр UA». У Центрі розвитку інновацій зазначають, що дослідження є експериментальним, наступне враховуватиме думку не лише експертів, органів влади, а й громадськості.

Детально ознайомитися з дослідженням можна сайті.

 

 

 

 

З використанням інформації: ХМР

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *