Нові правила поховання — Чи варто панікувати?

Автор: Назарій Тузяк

Від 15 березня в Україні набудуть чинності зміни до Кримінального процесуального кодексу, які суттєво ускладнюють роботу поліції. Побічним ефектом цих змін нібито стало запровадження нових правил поховання померлих.

ZAXID.NET пояснює, чому більшість того, що ви з початку року читали про експертизу, трупів та морги краще забути і заспокоїтись.

***

Усі говорять про якісь нові правила поховання. Що змінилось?

По суті, нічого не змінилося. Більшість смертей, як і раніше, не потребуватимуть проведення експертиз чи залучення суду до похоронного процесу. Якщо людина померла вдома з природних причин, то її можна спокійно поховати – усе, як і було досі.

А як же черги в морг, дозвіл від суду, кілька тижнів із трупом вдома?

Усе це явне перебільшення наслідків від запровадження змін до Кримінального процесуального кодексу. Нова редакція КПК передбачатиме, що у випадку підозрілої смерті або ж злочину слідчі будуть зобов’язані звертатися до суду за дозволом на проведення експертизи причин смерті (зараз слідчі або ж одна зі сторін кримінального провадження можуть самостійно залучати експертів, не звертаючись до суду).

Тобто йдеться не про всі смерті, а лише про випадки, коли необхідно проводити розслідування. І в таких випадках процедура дійсно стане довшою, оскільки суд матиме до п’яти днів для прийняття рішення про призначення експертизи. Більше того – задовольняти клопотання про проведення експертизи може лише один суд в області (і тут вже дійсно виникнуть черги).

То звідки взявся цей шум?

Зміни до КПК дійсно дискусійні, оскільки ускладнюють роботу поліції. Головне в цьому, що для проведення низки слідчих дій поліцейським потрібно буде звертатися не за місцем проведення розслідування, а в суд, який розташований за місцем реєстрації органу досудового розслідування як юридичної особи. У нашому випадку йдеться про управління Нацполіції Львівської області і Галицький райсуд Львова. Тобто для проведення обшуків, для обрання запобіжного заходу, залучення експертів поліцейські з усієї Львівської області повинні будуть іти лише в Галицький райсуд Львова, а не в місцеві суди, як є зараз.

І цей суд готовий до такого?

Навряд. Галицький райсуд Львова і так є найбільш завантаженим з усіх місцевих судів, що працюють в Львівській області. За офіційною статистикою, судді Галицького райсуду отримують за місяць удвічі більше справ, ніж більшість їх колег. Якщо в середньому за місяць один суддя у Львівській області отримує 60 справ та матеріалів для розгляду, то суддя Галицького райсуду – 120.

Ситуація ускладнюється тим, що зараз в Галицькому райсуді працюють лише 6 суддів (замість 12, як це має бути за штатним розписом), які й так щодоби розглядають близько 50 клопотань від слідчих поліції, прокуратури, СБУ.

Тому нас чекає судовий колапс, так?

Це теж навряд. Більшість дискусійних змін до КПК невдовзі мають скасувати. Це стосується і призначення експертиз, і навантаження на один суд в області. У Верховній Раді вже почали розгляд законопроекту, який має виправити цю ситуацію, хоча після першого розгляду його вирішили відкласти «для проведення політичних консультацій».

 

 

 нові правила поховання

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *