Експерти із США визначили, які продукти та страви викликають звикання. Як з’ясували науковці, що найбільше залежність викликають продукти з великою кількість ароматизаторів та жирів.
Як вказують дослідники з Університету штату Колорадо, найбільшу залежність викликають оброблені харчові продукти, пише 24tv.ua з посиланням на Independent.
Фахівці проаналізували 35 популярних продуктів харчування і з’ясували, що найбільше звикання викликають продукти, які підвищують рівень цукру в крові, а також містять велику кількість жиру, добавок та ароматизаторів.
За результатами дослідження експерти склали список з десяти продуктів, які викликають сильне звикання і які зазвичай споживають у великих кількостях.
Так, лідером серед «фуд-наркотиків» вчені визнали піцу. На другому місці – шоколад, а трійку лідерів замкнули картопляні чіпси.
Топ-10 продуктів, що викликають залежність:
- Піца
- Шоколад
- Чіпси
- Бісквіт
- Морозиво
- Картопля фрі
- Чізбургер
- Газована вода
- Торт
- Сир
Водночас вчені виокремили і продукти, які не викликають залежність. У рейтинг потрапили переважно овочі і фрукти.
Топ-10 продуктів, які не викликають залежність:
- Огірок
- Морква
- Боби
- Яблука
- Коричневий рис
- Брокколі
- Банани
- Лосось
- Кукурудза (без масла і солі)
- Полуниця