Сьогодні — День весняного рівнодення

20 березня — День весняного рівнодення.

Про це повідомляє Портал «Будь у курсі» з посиланням на Укрінформ.

Рівнодення – це момент часу, коли центр сонячного диска переходить через небесний екватор.

Точкою весняного рівнодення називають точку небесного екватора, через яку центр диска Сонця 20 (21) березня переходить з південної півкулі неба в північну.

Точка осіннього рівнодення (її позначають знаком сузір’я Терезів) називають точку небесного екватора, через яку центр диска Сонця переходить з північної півкулі неба в південну (22 або 23 вересня).

Дві тисячі років тому ці точки лежали відповідно в сузір’ях Овна і Терезів, а тепер – в сузір’ях Риби і Діви. Слово «рівнодення» означає, що в ці дати тривалість дня і ночі однакова.

Щороку в день настання астрономічної весни – день весняного рівнодення, в багатьох країнах світу відзначається Міжнародний день Землі. Це екологічне свято, покликане привернути увагу світової спільноти до проблем довкілля та вкотре нагадати про надзвичайну крихкість і взаємопов’язаність екосистем нашої планети.

Існують дві головних дати проведення Днів Землі – власне в день весняного рівнодення, та 22 квітня, коли відзначається міжнародний день Матері-Землі, встановлений ГА ООН у 2009 році.

Також до Дня весняного рівнодення приурочений Міжнародний день планетаріїв та Всесвітній день астрології – неофіційне професійне свято тих, чиє життя пов’язане з цією паранаукою. Щодо Міжнародного дня планетаріїв, метою якого є ознайомлення суспільства з діяльністю планетаріїв та просвітництво в царині астрономічних знань, то він відзначається з початку 90-х років минулого століття. Ініціаторами виступили італійці, їх підтримали французи, а потім приєдналися науковці з інших європейських країн, зокрема й українські.

Варто зауважити, що в Україні надзвичайно мало планетаріїв. На сьогодні функціонує всього 7 закладів для популяризації астрономічних знань – у Києві, Дніпры, Вінниці, Харкові, Херсоні, Умані та Черкасах.

 

 

 День весняного рівнодення, , планетарій

1 thought on “Сьогодні — День весняного рівнодення”

  1. Уведомление: День весняного рівнодення у 2018: дата, традиції та обряди — Будь у курсі — портал новин

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *