Державній прикордонній службі — 100 років

100 років тому, 20 березня 1918 року, було створено Окремий корпус кордонної охорони, попередник Державної прикордонної служби України.

Про це повідомляє Портал «Будь у курсі» з посиланням на Укрінформ.

Від самого початку свого становлення керівництво Української Народної Республіки усвідомлювало, що захист державних кордонів є одним з ключових елементів національної безпеки будь-якої країни. З цією метою Рада Народних Міністрів УНР ще на початку березня розглядала питання щодо створення спеціального військового формування, призначеного для охорони державних кордонів. Виходячи з цього, і був створений Окремий корпус кордонної охорони. 23 березня члени уряду обговорили його статут і доручили міністру фінансів винести це на розгляд та затвердження Центральною Радою. Планувалося, що ОККО матиме у своєму складі одну учбову бригаду та 9 кордонних бригад. На час воєнних дій корпус поступав у розпорядження військового міністра.

Справу формування прикордонних військ було продовжено і за гетьманату Павла Скоропадського, однак внутрішньополітичні катаклізми та чергова більшовицька інтервенція перервали організація прикордонної служби.

Внаслідок негативного розвитку подій Української революції на середину 1920 року корпус фактично перестав існувати. Однак, після визволення від більшовиків південно-західних районів Поділля у вересні 1920 питання про відновлення ОККО набуло актуальності. Корпус мав охороняти західний кордон Української Народної Республіки з Польщею по р. Збруч та південний з Румунією по р. Дністер. Подальшу розбудову перервав більшовицький наступ. У польських таборах для інтернованих кадровані підрозділи ОККО проіснували до квітня 1923 року, коли їх було остаточно розпущено.

Після проголошення незалежності, Україна почала створювати власне прикордонне відомство. Так, у листопаді 1991 року Верховною Радою був прийнятий закон «Про Прикордонні війська України», яким власне створювалась служба з охорони державного кордону. У 2003 році Прикордонні війська були перетворені в Державну прикордонну службу України.

 

 

 

 

Фото: ДПСУ

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *