Сміттєва пляма в Тихому океані досягла розмірів трьох Францій

Людство знаходиться на межі масштабної екологічної катастрофи через своє безвідповідальне ставлення до навколишнього середовища, природи і забруднення світового океану, повідомляє Дзеркало тижня з посиланням на journalist.today.

Так, в районі Великої тихоокеанської сміттєвої плями зібралося величезне скупчення пластику в світі. Виявлена ще в 1980-х, сміттєва пляма продовжує швидко збільшуватися і сьогодні покриває простір площею понад 16 млн кв. км, що в рази більше попередніх оцінок.

Всупереч уявленням, що пляма не виглядає як «сміттєвий острів» і з боку може здатися цілком нешкідливою, не відповідає дійсності. Велика частина пластику напівпрозора і перетворилася в трильйони дрібних, майже непомітних частинок. Але разом вони, як показали дослідження, проведені в океані на просторі від Каліфорнії до Гавайських островів, дають величезну масу в 87 тис. тонн, яка губить морські організми.

Це сміття в переважній своїй частині складається з пластику, поліетилену і поліпропілену. Близько 75% маси сміття припадає на великі фрагменти розміром більше 5 см, кількість дрібних частинок оцінюється більш ніж в трильйон, пише Naked-science.

Майже 46% пластикового сміття припадає на старі рибальські мережі, хоча траплялися фрагменти пляшок і контейнерів, упаковки і канатів з датами до 1977 року. Всі ці відходи в три рази перевищують територію Франції і являють собою очевидну і великомасштабну загрозу морським екосистемам і всьому океану.

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *