5 випадків, коли ми даремно лікуємось антибіотиками

За даними ВООЗ щороку в ЄС помирають 25 тисяч пацієнтів через серйозну бактеріальну інфекцію внаслідок адаптації бактерій до ліків. Українці в частині випадків лікуються антибіотиками, коли насправді не потребують їх.

Які ж хвороби ми лікуємо антибіотиками даремно та чому?

1 Грип, застуда та інші вірусні захворюівання

Антибіотики пригнічують ріст бактерій або вбивають їх. Вони не впливають на віруси. Грип – це вірусне захворювання. Внаслідок ускладнень грипу може виникнути бактерільна інфекція. Лише в таких випадках лікар призначає антибіотики.

2 Бронхіт, синусит, інфекція вуха

Хоч бронхіт, синусит та інфекція вуха і виникають внаслідок, як вірусних, так і бактеріальних інфекцій, не поспішайте лікувати їх антибіотиками. Навіть, якщо їх спричиняють бактерії, лікар призначає антибіотики лише у дійсно важких випадках, коли впевнений, що причина захворювання – бактерії.

3 Запалення очей

Як часто, маючи почервоніння та запалення очей, ви йдете в аптеку, а там вам пропонують краплі, які містять антибіотики? Проте не знаючи напевно, чим викликане запалення ви не тільки витрачаєте зайві кошти, купуючи непотрібні ліки, а й ризикуєте власним здоров’ям. Не займайтесь самолікуванням. Використовуйте препарати з антибіотиками лише за призначенням лікаря, коли відомо, яка саме інфекція викликала захворювання.

 4 Порізи

Не використовуйте антибактеріальні мазі «для запобігання інфекції» при незначних порізах, бо лише 3% ран інфікуються. Тому медпрацівник призначить антибіотики лише у визначених випадках поверхневих ран (при діабеті, ранах на ногах, пошкоджень більше 5 см, або забруднених).

5 Профілактика захворювання

Не приймайте антибіотики «для профілактики» захворювання. Антибіотики – це ліки, призначити які може виключно лікар відповідно до характеру інфекції.

Надмірне необґрунтоване безконтрольне використання антибіотиків призводить до виникнення резистентності (стійкості) до них. У відповідь на ліки бактерії змінюються, стають не чутливими до цих препаратів. Це збільшує медичні витрати, тривалість госпіталізації та підвищує рівень смертності.

Призначення антибіотиків має відбуватися виключно лікарем. Приділяте увагу профілактиці захворювань та будьте відповідальними.

Стійкість до антибіотиків може попередити кожен із нас. Ось прості правила:

  • Не займайтесь самолікуванням

Приймайте лише ті антибіотики, які призначив лікар.

  • Не переривайте лікування

Завжди завершуйте курс антибіотиків, навіть якщо вам стало краще.

  • Не продовжуйте курс лікування без відома лікаря

Ніколи не використовуйте антибіотики, які залишилися після курсу прийому

  • Не консультуйте друзів, родичів, знайомих та не призначайте їм лікування

Ніколи не діліться антибіотиками з іншими.

  • Попереджуйте інфекції

Джерело: МОЗ

 антибіотик, лікування, хвороба

1 thought on “5 випадків, коли ми даремно лікуємось антибіотиками”

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *