Дефіцит вітаміну D: які хвороби це спричиняє?

Вітамін D (кальцифероли) важливий для життєдіяльності організму. Він виконує безліч функцій, бувши одночасно і вітаміном, і гормоном, зазначає 24tv.ua.

Раніше медики вважали, що наслідком нестачі вітаміну D є підвищена втома, схильність до депресії, крихкість кісток, млявість шкіри, а тривалий дефіцит може закінчитися онкологією, інформує HealthlyStyle.

У дітей нестача цього вітаміну є причиною виникнення рахіту.

Проте науковці з Університету Каліфорнії та Школи медицини Сан-Дієго дослідили, що дефіцит вітаміну може бути причиною й інших захворювань. Вчені виявили залежність між рівнем вітаміну D3 в сироватці крові і подальшої захворюваності на діабет 1 типу.

Дослідження майже 2000 осіб, яке тривало 6 років, показало, що між дефіцитом вітаміну D і захворюванням на діабет 1 типу безумовно є взаємозв’язок.

Перший тип цукрового діабету характеризується втратою бета-клітин, які виробляє інсулін, що призводить до дефіциту гормону. Хворому необхідно постійно контролювати рівень інсуліну в крові і робити ін’єкції.

Щоб уникнути цього необхідно споживати продукти, які містять найбільше вітаміну D – вершкове масло, сир, яєчний жовток, риб’ячий жир, хліб, гриби.

 

 

Читайте також:

Маєте болі в спині та суглобах? Вам може не вистачати лише одного вітаміну!

Яких вітамінів не вистачає саме Вам і як швидко заповнити їх втрату?

Весняний авітаміноз: що їсти, щоб від нього вберегтись

 вітаміни, Дефіцит вітаміну D

2 thoughts on “Дефіцит вітаміну D: які хвороби це спричиняє?”

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *