Нестача однієї речовини може спричинити безпліддя

Американські вчені переконані, що нестача цинку може спровокувати безпліддя у жінок, інформує 24tv.ua.

Науковці зробили аналіз, як цинк впливає на утворення преантральних або первинних фолікулів, які розвиваються приблизно за 90 днів до настання овуляції, пише «Країна здоров’я».

На цьому етапі невелика кількість цинку може призвести до серйозних проблем і стати фатальним для яйцеклітини. Їй просто не вдається покинути фолікули.

Раніше вчені підтверджували, що через дефіцит цинку може виникнути проблема із зачаттям дитини. У зв’язку з цим вчені і медики рекомендують представницям прекрасної статі перевірити кількість цього елемента в організмі перед зачаттям.

Скільки цинку необхідно на добу?

  • Для дорослих чоловіків добова потреба в цинку становить 15 мг.
  • Така ж потреба виникає і у майбутніх мам.
  • Для дорослих жінок в день цинку необхідно отримувати 12 мг.
  • Для дітей добова потреба в цинку становить 12 мг.
  • Найбільше цинку на добу необхідно годуючим мамам від 16 до 19 мг.

У яких продуктах міститься цинк?

Джерела цинку:

  1. Морепродукти, які вважаються делікатесами: омари, краби, молюски, восьминоги, кальмари креветки та ін.
  2. Риба (як морска, так і річкова) .
  3. Насіння — гарбузове та соняшникове, але не смажене
  4. Горіхи — волоські і кедрові
  5. Бобові (квасоля, горох і сочевиця). Горошок важливо вживати в сирому вигляді.

Використовуйте хоча б іноді у вигляді гарніру варену квасолю або сочевицю.

Продукти містять цинк (мг в 100 г продукту):

  • В устрицях міститься від 100 до 400 мг цинку.
  • Пивні дріжджі і пшеничні паростки містять від 8 до 30 мг.
  • У насінні гарбуза, грибах і чорниці міститься 10 мг цинку.
  • Овес і вівсяні пластівці містять від 4,5 до 7,6 мг цинку, а лук від 1,4 до 8,5 мг.
  • У насінні соняшнику і сочевиці — 5 мг, а гречаній крупі — 1,5 мг.
  • У сої, сирі — 5 мг.
  • У пшениці і сухих вершках цинку міститься 4,1 мг, а ось в какао і зеленому горошку — 3,5 мг.
  • У м’ясі, яєчному жовтку, жита, макаронах з яйцями, горіхах і кукурудзі — 3 мг.
  • У м’ясі більшості риб — цинку 1 мг.
  • У молоці, рисі, спаржі, селері, картоплі, редьці та хлібі міститься від 0,2 до 0,8 мг.
  • У яблуці, лимоні, апельсині, грейпфруті, інжир, зелених овочах — 0,25 мг.
  • У чорній смородині, фініках, часнику, рисі, яйці і малині — 0,4 мг.
  • У ячмінної борошні, зеленому чаї і дріжджах міститься від 2 до 5 мг цинку.

Цинк — один з багатьох елементів, який присутній в людському організмі. Незважаючи на свою невелику кількість і добову норму, він відповідає за багато важливі процеси. А в раціон вагітних жінок повинен входити просто в обов’язковому порядку, оскільки відповідає за правильний розвиток плоду і майбутнього малюка.

 

 

З використанням матеріалу: Довідка, Пан та пані