7 травня 1945 року було підписано Акт воєнної капітуляції Німеччини

7 травня 1945 року, о 02:41 за середньоєвропейським часом, у французькому Реймсі, в будівлі школи, де знаходився штаб головнокомандувача сил союзників генерала Дуайта Ейзенхауера, був підписаний документ, що зупинив війну – Акт воєнної капітуляції Німеччини.

Про це повідомляє Портал «Будь у курсі» з посиланням на Укрінформ.

Начальник радянської воєнної місії у Франції, генерал-майор Іван Суслопаров, не дочекавшись відповіді з Москви, на свій страх і ризик поставив підпис як представник СРСР (до речі, англійською). Імовірно, з його ініціативи в Акт був внесений пункт, за яким допускалося перепідписання документа.

Враховуючи бажання Сталіна, саме так і зробили 8 травня на найвищому рівні (від СРСР – маршал Георгій Жуков), але це стало формальністю: до набрання чинності реймського документа залишалося 17 хвилин, накази про припинення воєнних дій вже були віддані.

Акт про капітуляцію Німеччини 7 травня 1945 року, крім Суслопарова, підписали:

  • з німецького боку – начальник штабу Альфред Йодль,
  • з боку союзників – начальник штабу Ейзенхауера генерал-лейтенант Волтер Беделл Сміт, майбутній шеф ЦРУ,
  • від Франції, в якості свідка – заступник начальника штабу Національної оборони корпусний генерал Франсуа Севез.

Нині цей документ зберігається в Національному архіві США. До речі, прийнявши капітуляцію Німеччини, Радянський Союз не підписав з нею мирної угоди, тобто формально залишився в стані війни.

Лише 25 січня 1955 року був оприлюднений указ Президії Верховної Ради СРСР про припинення стану війни між СРСР і Німеччиною.

 

 Акт воєнної капітуляції Німеччини

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *