Бобу Ділану — 77!

24 травня 2018 року виповнюється 77 років від дня народження Боба Ділана (справж. Роберт Аллен Ціммерман; 1941), відомого американського співака і композитора, автора і виконавця фолк-музики, поета, учасника антивоєнного руху і руху за громадянські права, одного з творців сучасної рок-музики.

Про це повідомляє Портал «Будь у курсі» з посиланням на Укрінформ.

Володар декількох музичних нагород «Греммі». Лауреат (2001) кінематографічних премій «Оскар» і «Золотий глобус» за пісню до фільму «Вундеркінди». У квітні 2008 році отримав спеціальний приз від престижної Пулітцерівської премії «за визначний вплив на популярну музику і американську культуру, позначений літературними композиціями надзвичайної поетичної сили».

2010 року за результатами голосування Newsweek альбом Боба Ділана Love and Theft (2001) зайняв друге місце в номінації «Кращий альбом десятиліття». За даними опитування журналу Rolling Stone Боб Ділан є другим (після The Beatles) за значущістю виконавцем в історії сучасної популярної музики.

На сьогодні музикант випустив 37 студійних альбоми. 2009 року Барак Обама нагородив співака найвищою нагородою США – Президентською медаллю Свободи.

У 2011 році співак уперше виступив із концертами у Китаї та В’єтнамі (як відомо, Ділан брав активну участь у протестних заходах під час воєнних дій американців у В’єтнамі).

Боб Ділан – етнічний єврей. Його дід та баба по батьківській лінії були одеськими євреями, а по лінії матері – литовськими й емігрували до Америки на початку ХХ століття. Бобу Ділану присвятив свою знамениту книгу «Ляк і відраза в Лас-Вегасі» Хантер Томпсон (відомий американський журналіст, засновник гонзо-журналістики).

За свої вірші неодноразово номінувався на Нобелівську премію з літератури, зрештою, він її отримав у 2016 році.

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *