Сьогодні — Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками

26 червня — Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їхнім незаконним обігом.

Про це повідомляє Портал «Будь у курсі» з посиланням на Укрінформ.

Відзначається згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 7 грудня 1987 року.

Боротися з наркотиками світова спільнота розпочала понад сто років тому. Ще в 1909 році представники 13 країн зібралися у китайському Шанхаї на так званій Шанхайській опіумній комісії задля того, аби якимсь чином обмежити вивезення наркотиків з азійського регіону.

Втім, попри час, проблема вживання наркотиків та їх незаконного обігу залишається надзвичайно актуальною й нині. Кількість споживачів наркотиків у світі становить від 3,3% до 6,5% від усього населення Землі. Щороку стається 211 тисяч смертей, пов’язаних з наркотиками, групою найбільшого ризику є молодь.

На глобальному рівні найпоширенішим  наркотиком є каннабіс – цей термін об’єднує всі похідні коноплі, такі як марихуана, гашиш та деякі інші. Друге місце займають синтетичні наркотики-стимулятори амфетамінової групи. Потім ідуть екстазі (а це цілий ряд препаратів тієї ж таки амфетамінової групи), кокаїн і героїн.

В Україні останнім часом спостерігається помітне зниження показників вживання наркотиків, хоча загалом наркоситуація залишається складною. За даними Державної служби з контролю за наркотиками на українському нелегальному ринку наркотиків найбільш розповсюдженими є опій, марихуана і стимулятори амфетамінового ряду.

Територія нашої держави активно використовується наркоділками не тільки для здійснення транзиту великих партій наркотиків до країн Західної Європи, але й розглядається як перспективний ринок збуту.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *