Значно зросли штрафи для боржників за невиконання судових рішень

З введенням в дію вимог нового Закону України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 значно зріс розмір штрафів за невиконання як рішень, які зобов’язують боржників вчинити певні дії, так і рішень про поновлення на роботі.
У перерахованих вище випадках, статтею 75 цього закону, передбачено накладення штрафу на боржника — фізичну особу у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що еквівалентно 1700 грн. Для порівняння у редакції Закону України «Про виконавче провадження» від 21.04.1999 року на боржника — фізичну особу за аналогічні порушення накладався штраф від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 170-340 грн.
Розмір штрафу для посадових осіб зріс від від 20 — 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що еквівалентно 3400 грн.
Якщо ж боржник — це юридична особа, то за невиконання без поважних причин у встановлений виконавцем строк рішення, що зобов’язує боржника виконати певні дії, та рішення про поновлення на роботі раніше штраф становив від 40 — 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а тепер — 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що еквівалентно 5100 грн.
У разі повторного невиконання рішення боржником без поважних причин виконавець у тому самому порядку накладає на нього штраф у подвійному розмірі та звертається до органів досудового розслідування з повідомленням про вчинення кримінального правопорушення.
В той же час, стаття 76 Закону України «Про виконавче провадження» передбачає, що відповідальність за невиконання законних вимог державного виконавця та порушення вимог цього Закону винні особи несуть відповідальність у встановленому законом порядку.
Статтею 188-13 Кодексу про адміністративні правопорушення передбачено адміністративну відповідальність за:
  • невиконання законних вимог державного виконавця, приватного виконавця щодо усунення порушень законодавства про виконавче провадження,
  • несвоєчасне подання або неподання звітів про відрахування із заробітної плати та інших доходів боржника,
  • неподання або подання недостовірних відомостей про доходи і майновий стан боржника,
  • ненадання на вимогу державного виконавця, приватного виконавця декларації про доходи та майно, що подається відповідно до Закону України «Про виконавче провадження», чи зазначення у такій декларації неправдивих відомостей або неповідомлення про зміну відомостей, які зазначаються у декларації,
  • неповідомлення боржником про зміну місця проживання чи місцезнаходження або місця роботи (отримання доходів),
  • а також неявка без поважних причин за викликом державного виконавця, приватного виконавця
тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850-1700 грн.
Також у рамках виконавчого провадження статтями Кримінального кодексу України за діяння боржників або інших осіб передбачена кримінальна відповідальність, а саме:
  1. у статті 164 за ухилення від сплати аліментів на утримання дітей,
  2. у статті 197 за порушення обов’язків щодо охорони майна,
  3. у статті 342 за опір представникові влади, працівникові правоохоронного органу, члену громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовцеві,
  4. у статті 382 за незаконні дії щодо майна, на яке накладено штраф або яке описано чи підлягає конфіскації,
  5. у статті 389 за ухилення від покарання, не пов’язаного з позбавленням волі.
Згідно з частини 2 статті 76 Закону України «Про виконавче провадження» за наявності ознак злочину в діях особи, яка умисно перешкоджає виконанню рішення чи іншим чином порушує вимоги закону про виконавче провадження, державний виконавець складає акт про порушення і звертається до правоохоронних органів з поданням (повідомленням) про притягнення особи до кримінальної відповідальності відповідного закону.
Питання про притягнення до кримінальної відповідальності у виконавчому провадженні вирішується органами прокуратури, органами внутрішніх справ або судом на підставі подання державного виконавця.
Таким чином, за невиконання рішень, що підлягають примусовому виконанню, а також за невиконання законних вимог державного виконавця винні особи несуть адміністративну, кримінальну відповідальність, що полягає у застосуванні певних санкцій і може негативно позначитись на їхньому становищі.

 

Читайте також:

З 5 січня в Україні почав функціонувати Єдиний реєстр боржників

 

З 14 лютого у Кам’янці-Подільському реєструватимуть шлюби за 1 добу

 

 

Джерело: Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області

1 thought on “Значно зросли штрафи для боржників за невиконання судових рішень”

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *