Українські заробітчани у Польщі: скільки можна заробити?

Минулого тижня міністр сім’ї, праці і соціальної політики Польщі Елжбета Рафальська заявила, що в Польщі не вистачає робочих рук, тому в країні будуть здійснюватися заходи щодо залучення робітників зі сходу Європи і, зокрема з України, повдомляє Апостроф: Економіка.

Вона зазначила, що в міністерстві розвитку зараз йде робота над пропозиціями для іммігрантів зі сходу по приїзду на роботу і проживання в РП. А саме, міжвідомча група, в яку входять представники міністерств розвитку, сім’ї та внутрішніх справ, готує зміни до міграційного законодавства країни, згідно з якими українцям даватимуть візи на більш тривалий період часу. Крім того, уряд Польщі має намір заохочувати молодих українців до отримання документів на постійне проживання і польське громадянство.

Як запевнив заступник міністра розвитку Польщі Єжи Квецінскій, ця політика повинна стати «ефективним рецептом від демографічної кризи в Польщі».

Те, що Польща має гостру потребу в припливі робочої сили підтверджує статистика. Рівень безробіття в країні в 2016 році став найнижчим за чверть століття і один з найнижчих в Європі — всього 8%. Тобто, майже у всіх громадян Польщі є робота. При цьому мільйони поляків вирушили шукати кращого життя в інші країни Європи, зокрема в Англії. Ось і не вистачає в Польщі робочих рук.

У підсумку, якщо вірити польському Міністерству у справах сім’ї, праці і соціальної політики, тільки в минулому році польські компанії виявили бажання найняти рекордні 1,3 млн робочих зі Сходу (при чому більшість з них — з України), задіяних, зокрема, на сезонних роботах. Це приблизно на дві третини більше, ніж у 2015 році.

За даними міністерства, минулий рік також став рекордним за кількістю дозволів на роботу: чиновники видали понад 123 тис. документів, що майже в два рази більше, ніж в минулому році. 83% дозволів видали українцям.

«Кількість українців, що виїжджають на роботу в Польщу, безсумнівно зростає. Причому, за останній рік стала помітна тенденція виїзду на роботу сім’ями — чоловік і дружина», — повідомила «Апостроф» менеджер одного з чернівецьких агентств з працевлаштування.

За її словами, причини, які змушують українців шукати роботу за кордоном, очевидні — скорочення, економічна криза, безгрошів’я, а для колишніх жителів зони АТО — ще й війна.

Втім, сказати, що Польща займається благодійністю, беручи наших робітників, також не можна. Навіть польські чиновники не приховують, що завдяки дешевій робочій силі з України країна піднімає свою економіку.

Крім того, українці грають якусь роль і у внутрішній політиці Польщі. Наплив українських мігрантів дає привід польській владі аргументовано відмовляти в прийомі інших біженців — тих же сирійців та інших, проблему з якими сьогодні змушені вирішувати країни Західної Європи.

Звісно ж зарплати в Польщі залежать від кваліфікації працівника, але вони спочатку рази в три вище, ніж в Україні на таких же позиціях.

Наприклад, продавцеві у відомому супермаркеті Carrefour в Польщі пропонують від 14 тис. грн, в Україні — від 4 тис. грн на місяць, робітнику на складі — 23 тис. грн, в Україні — 7 тис. грн. Різноробочі в нашій країні отримують близько 6 тис. грн в місяць, в Польщі — від $ 3 на годину, в цілому від 13,5 тис. грн.

«Перша категорія українських заробітчан — то низькокваліфікований персонал — отримує практично мінімальну зарплату. У цьому році вона становить 2 тис. злотих (460 євро) і 1,5 тис. злотих (близько 336 євро) — після сплати всіх податків. При цьому , підкреслю, що недавно в Польщі ухвалили закон, згідно з яким мінімальна зарплата трудового іммігранта та поляка повинна бути однакова, — розповідає Велігорський. — З часом, якщо українці залишаються працювати, і місце роботи, і зарплата у них збільшуються. Наприклад, якщо попрацювати в Польщі рік, то можна розраховувати на зарплату 700 євро»

При цьому, за словами фахівця, середня зарплата в цілому по Польщі — 4 тис. злотих, тобто, трохи менше 1 тис. євро. У Варшаві вона трохи вища. Наприклад, менеджер середньої ланки отримує в столиці від 4 тис. до 6 тис. злотих.

Зарплати в IT сфері також починається від 4 тис. злотих, а у досвідченого фахівця сягає 10 тис.

 

Звісно більшість українців їдуть до Польщі заробляти, тому економлять на всьому. І це при тому, що часто просять давати зміни не по 8, а 10 або навіть 12 годин. Тому частина заробітчан за краще влаштовуються в ті компанії, які оплачують житло. Інші ж знімають кімнати або цілі будинки, в яких живуть по шіст, а то й більше осіб. Іноді навіть буває, що на одному ліжку позмінно сплять двоє робітників — один відпрацьовує свою зміну, інший відпочиває, і навпаки.

Місце в кімнаті обходиться українцям від 400 до 500 злотих на місяць. У маленькому містечку за 600-700 злотих можна зняти вже однокімнатну квартиру. Якщо ж говорити про Катовіце (індустріальному центрі), то там квартира коштує від 800-1000 злотих, у Варшаві — 1300-1500. Ще близько 400-500 злотих обходяться комунальні послуги.

 

 

Читайте також:

Українці у Польші — чому, скільки та хто?

 

Втеча з України: на навчання, на роботу, заміж…

 міграція, , українські заробітчани

2 thoughts on “Українські заробітчани у Польщі: скільки можна заробити?”

  1. Уведомление: 80% заробітчан планують повернутися в Україну — Будь у курсі — портал новин

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *