Пробеми навколишнього середовища Хмельниччини: річки Дністер та Південний Буг

Хмельницьким обласним центром з гідрометеорології та Хмельницьким обласним управлінням водних ресурсів у протягом 4 кварталу 2016 року відбирались проби поверхневих вод річок Случ, Горинь, Хомора, Південний Буг, Бужок та Дністер.

Аналіз якості поверхневих вод суші здійснювався за басейновим принципом (басейни річок  Дніпро, Південний Буг та Дністер).

Поверхневі води басейну р.Дніпро характеризувалися підвищеним вмістом розчинених органічних речовин, марганцю, нітритів, міді, заліза загального, хрому (+6), фосфору загального, азоту амонійного та фенолів.

У поверхневих водах басейну р.Дністер у грудні зафіксовано перевищення гранично допустимих концентрацій розчинених органічних речовин. Показник БСК20 перевищував гранично допустимі концентрації для водойм господарсько-побутового призначення у 1,4 рази.

Показник БСК5 перевищував гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 1,9 рази (найвище значення зафіксовано у листопаді на позначці 2,3 ГДКрг, у воді р.Случ, нижче  м.Старокостянтинів). Також показник БСК20  перевищував гранично допустимі концентрації для водойм господарсько-побутового призначення у 2,1 рази у воді р.Хомора (водозабір м.Полонне), у 2,4 рази – р.Случ (с.Чернелівка, зона водозабору), у 2,5 рази – р.Горинь (м.Славута, зона впливу ХАЕС).

За вмістом міді середнє значення перевищувало гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 5,0 рази, за вмістом заліза загального – у 1,2 рази, за вмістом марганцю – у 8,2 рази (найвище значення зафіксовано у жовтні на позначці 11,9 ГДКрг, у воді р.Случ, вище  м.Старокостянтинів), за вмістом нітритів – у 2,6 рази, азоту амонійного – у 3,3 рази, фенолів – у 2,2 рази, за вмістом фосфору загального – у 1,3 рази.

Середнє значення хрому (+6) перевищувало гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 4,4 рази.

 

Юрій Резніков, Голова обласної організації Українського товариства охорони природи, стурбований планами з будівництва на річці Дністер низки гідротехнічних споруд (гідроелектростанцій), внаслідок чого будуть внесені штучні зміни (дамби) в природнє середовище навколо історичних берегів річки, затоплено значні ділянки черноземних територій:

 

 

Поверхневі води басейну р.Південний Буг характеризувалися підвищеним вмістом розчинених органічних речовин, азоту амонійного, нітритів, заліза загального, міді, марганцю, хрому (+6), фосфору загального та фенолів.

Показник БСК5 перевищував гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 1,85 рази (найвище значення зафіксовано у жовтні на позначці 2,97 ГДКрг, 1 км нижче м.Хмельницький).

Вміст азоту амонійного в р.Південний Буг перевищував допустимі рівні рибогосподарських нормативів у 8,9 рази (найбільше значення цього показника зафіксовано у жовтні 1 км нижче м.Хмельницький і становило 23,1 ГДКрг).

Вміст фенолів перевищував гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 2,6 рази.

Середнє значення хрому (+6) перевищувало гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 4,9 рази (найбільше значення цього показника зафіксовано у жовтні 1 км нижче м.Хмельницький і становило 7,7 ГДКрг).

У поверхневих водах басейну р.Південний Буг спостерігалось перевищення гранично допустимих концентрацій для водойм рибогосподарського призначення вмісту нітритів у 9,1 рази (найбільше значення цього показника зафіксовано у жовтні 1 км нижче м.Хмельницький і становило 24,2 ГДКрг), марганцю у 10,1 рази (найбільше значення цього показника зафіксовано у жовтні в р.Бужок, смт Меджибіж 0,2 км вище гирла і становило 19,4 ГДКрг ), міді у 8,7 рази (найбільше значення цього показника зафіксовано 1 км нижче м.Хмельницький і становило 10,1 ГДКрг) та заліза загального у 1,7 рази (найбільше значення цього показника зафіксовано у жовтні в р.Бужок, смт Меджибіж 0,2 км вище гирла і становило 3,0 ГДКрг ).  

 

2 thoughts on “Пробеми навколишнього середовища Хмельниччини: річки Дністер та Південний Буг”

  1. Уведомление: Яким повітрям дихають хмельничани? — Будь у курсі — портал новин

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *