Що робити, коли втратили чи зіпсували Державний акт на право власності на земельну ділянку?

Починаючи з 2013 року видача Державних актів на право власності на землю не здійснюється, а право власності на земельні ділянки реєструються у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

На зміну Державним актам з 01 січня 2013 року видавались Свідоцтва про право власності на нерухоме майно та Витяги з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Однак, із запровадженням спрощеної процедури проведення державної реєстрації прав на нерухоме майно з 01 січня 2016 підтвердженням державної реєстрації права власності на земельну ділянку була видача інформаційної довідки, яка формувалась за допомогою Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Така інформаційна довідка видавалась заявнику (за бажанням) в паперовому вигляді і формувалась в електронній формі. Ці дві форми надання інформації з Державного реєстру речових прав мали однакову юридичну силу.

У зв’язку із прийняттям Антирейдерського законодавства у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно з 02 листопада 2016 року за результатами проведеної державної реєстрації права власності на земельну ділянку особа отримує Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, який є документом, що підтверджує право власності на земельну ділянку.

Отже, якщо Ви втратили, пошкодили чи зіпсували Державний акт на право власності чи постійного користування земельною ділянкою, реєстрація яких була проведена до 1 січня 2013 року, відповідно до того законодавства, яке діяло на момент їх виникнення, Вам необхідно:

  • отримати у відповідному відділі Держгеокадастру, за місцем знаходження земельної ділянки, копію примірника втраченого пошкодженого чи зіпсованого державного акта.
  • подати оголошення про втрату документа у друкованих засобах масової інформації місцевої чи регіональної сфери розповсюдження за місцем знаходженням нерухомого майна. В оголошенні обов’язково мають бути зазначені відомості щодо назви втраченого документа, його номер і дата видачі, на чиє ім’я виданий, яким органом. Однак, це положення не застосовується у випадках пошкодження чи зіпсування Державного акта.

Отримавши на руки всі вище перераховані документи Ви звертаєтесь до будь-якого державного реєстратора для проведення державної реєстрації речових прав на земельну ділянку.
За результатами розгляду поданих документів  державний реєстратор проводить державну реєстрацію права власності на земельну ділянку, за результатами якої видає Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, який засвідчується його підписом та печаткою.
 

 

Джерело: Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області

1 thought on “Що робити, коли втратили чи зіпсували Державний акт на право власності на земельну ділянку?”

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *