Принц Філіп, чоловік Єлизавети ІІ, з осені зібрався на пенсію

Чоловік королеви Великої Британії Єлизавети ІІ принц Філіп з осені припиняє виконання монарших обов’язків, передає Главком.

Про це повідомляє BBC з посиланням на заяву Букінгемського палацу.

«Рішення було ухвалене принцом Філіпом особисто та повністю підтримане королевою», — інформує ЗМІ з посиланням на прес-секретаря палацу.

Зазначається, що принц Філіп, якому наступного місяця виповнюється 96 років, братиме участь у раніше запланованих заходах до серпня, але не прийматиме нових запрошень.

Як повідомляється, принц Філіп є покровителем, президентом або членом понад 780 організацій. Він продовжить асоціюватися з ними, однак не братиме активної участі у їхній діяльності. Водночас герцог Единбурзький може час від часу брати участь у певних публічних заходах.

Водночас, згідно із заявою, королева Єлизавета ІІ продовжуватиме брати участь у програмі офіційних заходів у повному обсязі.

Відданий флоту і Британії

Народився Філіп у родині грецького принца, його прапрабабусею була королева Вікторія, а прадідом – російський імператор Микола II, зазначає Znaj.ua. Освіту здобув у різних навчальних закладах, об’їздив багато європейських країн, а згодом вступив Королівського військово-морського коледжу в Дартмуті.

Він не полишав флот аж до знайомства з майбутньою дружиною. Під час Другої світової війни він взяв участь у вирішальній битві за Британію, отримав звання лейтенанта у військово-морському флоті.

Стосунки довжиною в 70 років

Найвідоміша пара країни познайомилася у 1934 році – тоді Філіпа запросили на весілля його кузини, куди прийшла й юна Єлизавета. Ця зустріч підштовхнула їх до листування, а у 1946 році вони побралися.

Щоправда, зробили це таємно, не дочекавшись дозволу чи відмови іменитих батьків. Про весілля ніхто не знав цілий рік. Змінивши прізвище на Маунтбеттен, він також прийняв англіканство і відмовився від православ’я, титулів «принц Грецький», «принц Данський».

Разом вони із королевою відвідували величезну кількість заходів – щонайменше по три сотні на рік, а також виголошували до п’яти тисяч промов.

 

Читайте також:

Історичний день для Британської монархії — сапфіровий ювілей правління Єлизавети II

Маленька принцеса Шарлотта святкує свій День народження

Прогульники у королівській родині

 Єлизавета ІІ, принц Філіп

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *