Пояснення експерта: На яких громадян України не поширюється безвіз?

Через брак знань багато громадян України з тих чи інших причин порушують міграційні правила багатьох країн Шенгенського простору, передає Главком. Відповідна інформація про таких громадян заноситься уповноваженими органами Шенгенської зони до інформаційної бази SIS. Внесення даних про людину в систему SIS тягне за собою наслідки, які в майбутньому через закритість цієї бази для такої особи складно виправити. На підставі інформації з цієї бази будь-яка країна Шенгенської зони, керуючись міжнародними нормами, може обмежити або заборонити в’їзд та перебування на території своєї країни.

Про це розповів політолог, науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Олександр Сушко на прес-конференції в «Главкомі».

«У наших громадян є хибне уявлення, що безвізовий режим анулює автоматично всі їхні колишні проблеми в тих чи інших країнах Шенгенської зони. Ні, це не так. Адже навіть якщо людина зробила собі новий біометричний паспорт, її дані та всі так звані застереження щодо цієї особи зберігаються в системі SIS», — говорить Сушко.

За його словами, дана інформація (незалежно від її типу і терміну давності) буде знаходитися в цій системі до тих пір, доки не буде відповідного рішення органу, що ініціював цей запис, або рішення вищої інстанції.

«Якщо особа в минулому році була депортована або здійснила правопорушення на території країн ЄС, вона не може розраховувати на перетин Шенгенського кордону взагалі», — застерігає експерт.

У групі ризику є також ті, кому раніше в консульствах відмовляли у візах. Такій категорії громадян треба бути готовим до того, що з ними довше проводитимуть співбесіду на кордоні.

Окрім того, Сушко наполегливо звертає увагу, що окрім особистої відповідальності, у разі зловживання безвізовим режимом, «покарання» може бути застосовано загалом до країни. Адже ЄС розробив механізм, який може тимчасово призупинити дію «безвізу» у разі зростання нелегальних мігрантів з країни, якій надали безвізовий режим. Це означатиме, що громадянам України знову доведеться отримувати візи для перетину кордону країн Шенгенської зони.

 

 

Читайте також:

ЄС: лише 25% українців знають як працюватиме «безвіз»

Безвізу бути: як працюватиме на практиці безвізовий режим з Євросоюзом

Рада ЄС ухвалила безвізовий режим для України

ЄС запускає інформаційну кампанію про безвізовий режим

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *