«Москва+» замість Роттердама: нова схема Ахметова обурила експертів

Компанія ДТЕК Ріната Ахметова вирішила поповнити запаси вугілля завдяки своїм російським шахтам, що обурило експертів. Про це пише Politeka.

Зокрема, новину про переорієнтацію ДТЕК із донбаського вугілля на російське прокоментувала нардеп («Самопоміч») Вікторія Войціцька.

«Я терміново вимагаю перегляду формули Роттердам+ на Ростов+ чи Москва+, щоб нарешті всім стало зрозуміло, чию економіку нам пропонує підтримувати ДТЕК під час війни з Росією. Мені також буде цікава реакція Енергорегулятора на цю заяву, особливо з огляду той цирк, який влаштували місяць тому на черговому засіданні НКРЕКП, коли спеціально запрошені представники ТЕЦ (майже всі з групи ДТЕК) розповідали “страшну історію” про те, як вони вимушені законтрактовувати вугілля у міжнародного трейдера VITOL за ціною, вищою навіть за Роттердам+», – зазначила нардеп.

На думку Войціцької, тепер у Регулятора є всі підстави переглянути ціну на вугілля та знизити відповідно ціну на електроенергію, адже вугілля з Ростова ближче (дешевше) везти, аніж із Роттердама.

Експерт з енергетичних питань Андрій Герус пише, що бізнес робитиме те, що дозволено державою. Він проінформував, що за формули Роттердам+ Україні дешевше навіть імпортувати електроенергію, але цього не дозволять олігархи.

«У сухому підсумку за 4,5 місяців цього року з ПАР поставлено 0 тон, з Роттердама – 0 тон. А Роттердам+ тепер платитимемо і за російське вугілля. Це якби Нафтогаз брав газ на кордоні з Росією, але у тариф вставляв «західноєвропейський хаб+транспорт», – пише експерт.

Нагадаємо, що EBITDA (прибуток) компанії ДТЕК Ахметова до кінця 2016-го перевалив за 10 млрд гривень завдяки так званій формулі Роттердам+.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *