Непроста відставка Гонтаревої та торги за НБУ

Минув уже місяць із моменту, як Валерія Гонтарева на прощальній прес-конференції заявила про своє бажання полишити посаду голови НБУ, пише Наталія Ромашова для PolitekA.

З 11 травня вона пішла у відпустку, залишивши у кріслі виконувача обов’язків Якова Смолія. Однак так просто піти не вийде. Відповідно до закону, заяву про відставку голови Нацбанку повинен підписати президент. Далі, після заслуховування звіту про виконану роботу, крапку у «відставній» історії має поставити Верховна Рада.

У цьому разі це може бути не крапка, а трикрапка. Відставка розтягнеться мінімум до 16 травня, дня, коли після тривалих травневих свят депутати ВР повернуться до сесійного залу.

Інтереси всередині коаліції

Про те, що процедурна короткометражка з відставкою Валерії Гонтаревої перетвориться на серіал, у кулуарах говорили давно. Причина аж ніяк не економічна, а політична.

«Президент не дає «добро» на відставку Гонтаревої, бо саме він був лобістом того, щоб її затвердила на посаді ВР, – говорить політичний експерт Олег Соскін. – «Батьківщина», «Самопоміч», «Радикальна партія» – усі ці політичні сили виступали проти призначення Гонтаревої. Однак президент наполіг, і йому вдалося просунути її кандидатуру. Вона ж тоді «ліпила горбатого» і запевняла, що обов’язково утримає ситуацію під контролем. Тепер вона просто тікає, оскільки в неї дуже класний нюх: Гонтарева завжди встигала втекти зі структур, якими керувала, раніше, ніж вони йшли під лід».

Зараз ключі від кабінету голови головного банку країни стали предметом торгу між коаліціантами із БПП і «Народного фронту».

Соратники екс-прем’єра Яценюка, пригрозивши покинути і без того не стрункі коаліційні лави, побажали «застовпити» за собою кадрову квоту голови НБУ. Зі свого боку пропрезидентська фракція зажадала відповідну послугу, а саме – дати візу на звільнення міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Процес перемовин застопорився через кілька причин, головна з яких – реальний вплив Арсена Борисовича, який незрівнянно вищий, ніж в Арсенія Петровича. Власне, якщо називати речі своїми іменами, Яценюк сьогодні є лише вивіскою електорально мертвого «Народного фронту». Фактично всі питання щодо, наприклад, коаліційного шантажу або голосуванням із важливих для Банкової питань, вирішує Аваков.

У кулуарах подейкують, що голова МВС, розуміючи, що на штучному диханні, навіть за наявності кваліфікованого медперсоналу і якісних ліків, «НФ» довго не протриматися, хоче створити власний політпроект. І місце у списках поки що віртуальної партії гарантовані Яценюку і ще 10-15 «фронтовикам», які вже намагаються знайти собі притулок в інших політичних силах. Але ніхто з більш-менш впливових політичних гравців не бажає приймати у свою команду збитих льотчиків із «Народного фронту».

У цьому разі як би хто не ставився до Валерії Гонтаревої та банківської політики, котра нею проводиться, вона лише пішак. Яценюку і його найближчим товаришам гарантований вхідний квиток до парламенту наступного скликання. Яценюк на знак подяки за ще не надану, але обіцяну послугу, відкидає всі пропозиції перемовників з АП, якщо на кону – відставка Авакова.

Тому ситуація склалася патова і Валерія Гонтарева, через відсутність компромісу «у верхах», за нашою інформацією, уже відпочиває поза межами країни. Чекаючи, що бік противника (а це в цьому разі, Аваков і Яценюк) відступить.

Але, попри те, що закрита соціологія демонструє просто катастрофічні рейтинги «НФ» (нижче 1%), Арсеній Яценюк тримає ніс за вітром, розуміючи, що без фронтовиків – БПП на парламентському полі, мов риба без води.

Будь-які внутрішньокоаліційні перипетії, пов’язані із проханням про відставку голови Нацбанку не призведуть до розпаду правлячої парламентської більшості, переконаний політолог Олексій Голобуцький.

Розпадеться коаліція, а далі що? – каже він. – Нові вибори? У такому разі зрозуміло, що «Народний фронт» просто зникне з політичної карти, а БПП зменшить своє представництво в Раді щонайменше удвічі. Тобто вони не зацікавлені в дострокових виборах, тому приречені на компроміси.

Причини для відставки

Те, що Валерія Гонтарева в іміджевому сенсі перебуває в нокауті – факт. Але їй це малоцікаво.

Вона не політик, а фігура, яка запам’яталася підштовхуванням валютних каруселей і чищенням банків, від якого навіть високопоставлені е-декларанти побігли ховати свої кровні під подушку. Парадоксально, але факт: голова НБУ, яка за ідеєю мала б бути, грубо кажучи, гарантом того, що валютний курс країни під контролем, теж зберігає гроші під подушкою.

«Думаю, якщо інтриги навколо відставки Гонтаревої є, то на загальнополітичну погоду вони не впливають, – вважає Олег Соскін. – Якщо об’єктивно оцінити діяльність Валерії Гонтаревої на посаді голови НБУ, можна констатувати таке. Девальвація гривні. А що це значить? Це означає – псування національної валюти. Які наслідки? Підрив економіки, зубожіння населення, розвал ринкових відносин та підприємництва. Гонтарева, перебуваючи на своїй посаді, це допустила? Так. До того ж не варто забувати, що в законі «Про Національний банк» чітко вказано, що саме керівництво НБУ і персонально голова Нацбанку відповідають за стабільність національної валюти. І підстав для її відставки насправді більш ніж достатньо».

 

 

Читайте також:

Гонтарєва пішла у відпустку, а не у відставку

Прощальна вечірка Гонтаревої як глави НБУ

 Валерія Гонтарева, глава НБУ, НБУ

1 thought on “Непроста відставка Гонтаревої та торги за НБУ”

  1. Уведомление: Гонтарева вже 6 місяців у відпустці — Будь у курсі — портал новин

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *