Тарифи на газ та воду зросли: чому та скільки доведеться платити?

Ціна на холодну воду та водовідведення для Києва та обласних центрів зросла. У столиці також піднялися тарифи на газ. Чому комунальні послуги знову подорожчали та чи по кишені вони українцям – аналізувала Анна Косинська для сайту «24».

Тарифи на воду і газ: чому подорожчали

Тарифи на холодну воду зросли для 24 водоканалів та їхніх споживачів з 12 травня цього року. Це стосується Києва, Львова, Дніпра, Хмельницького, Рівного, Кам’янця-Подільського, Павлограда, Лисичанська, Коломиї та інших міст. Вода подорожчала для кожного міста по-різному – від 7 до 28%.

Безпосередньо для хмельничан тарифи на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення для міського комунального підприємства “Хмельницькводоканал” наступні:

1. Для жителів приватного сектору та юридичних осіб, розташованих в окремих приміщеннях, встановлено тариф:

  • на послуги з централізованого водопостачання — 6,49 грн. / куб. м (з ПДВ);
  • на послуги з централізованого водовідведення — 6,58 грн. / куб. м (з ПДВ);

2. Для жителів багатоквартирних житлових будинків встановлено тариф:

  • на послуги з централізованого постачання холодної води (з використанням внутрішньобудинкових систем) — 7,07 грн. / куб. м (з ПДВ);
  • на послуги з централізованого водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) — 6,84 грн. / куб. м (з ПДВ).

Вказані вище тарифи набули чинності з 12 травня 2017 року.

Причинами росту тарифів називають: зменшення обсягів реалізації послуг, зростання мінімальної зарплати, підвищення цін на електроенергію та врахування витрат на повірку лічильників у приватному секторі. Відверто кажучи, нічого нового.

Також з квітня приходитимуть ще й більші платіжки за газ. Якщо раніше за блакитне паливо вони платили 6 879 гривень за тисячу кубометрів, будуть – 6 958 гривень за ту ж тисячу кубометрів. Це на 1,2% більше.

Така вартість газу для побутових споживачів згідно з постановою Кабінету Міністрів України діятиме рік – з 1 квітня 2017 року по 1 квітня 2018 року. Причини знову ж таки традиційні – ціна зросла через збільшення тарифу на транспортування магістральними газопроводами і тарифу на розподіл природного газу.

Крім того, варто нагадати, що нещодавно, з початком весни здорожчала електроенергія. На 1 березня 2017 року припадав останній, п’ятий етап підвищення вартості електроенергії, який ще два роки тому, у 2015-му році, затвердила НКРЕКУ своєю постановою №220:

  • пільговий тариф до 100 кВт·год включно зріс трохи менше, на 26%, з 0,714 до 0,90 грн за кВт·год.
  • майже на третину (на 30,2%) з 1,29 грн до 1,68 грн за кВт·год у межах найбільш поширеної норми від 100 до 600 кВт·год,
  • тариф у межах норми «для багатіїв» (від 600 кВт·год і більше) підвищиться найменше – лише на 3%, з 1,638 грн до 1,68 грн за кВт·год.

Тобто, при введенні останього єтапу підвищення вартості електроенергії знівельованою є тривимірна градація тарифікування рівня споживання, тариф встановлюється лише у двох варіантах — до 100 кВт·год та понад 100 кВт·год:

кожен кВт*год при споживанні електроенергії Вами менше ніж 100 кВт з першого березня коштує 90 копійок (було 71,4 копійки), а при споживанні понад 100 кВт*год за кожен кВт*год з початком березня українці платять вже 1 грн. 68 копійок (у той час як у лютому було 1 грн. 29 копійок)

Завищений газ та несправедлива абонплата

Ріст вартості газу в Києві пов’язаний з дією постанови Кабміну №315, у якій зазначена торговельна націнка. Облгази беруть газ у НАК «Нафтогаз» за вартістю, встановленою в документі, а поверх цієї ціни роблять націнку до 2,5%. Тому ціни на газ у різних регіонах можуть різнитися.

Про це під час прес-конференції на тему: «Тарифи на холодну воду і газ знову зросли: як будуть виживати українці?», у четвер, 18 травня розповів аналітик «Публічного аудиту» Максим Котенко.

Водночас, за словами експерта, вартість остаточної ціни на природний газ Міненерго має оприлюднити до 1 липня цього року. За прогнозами, вона може сягнути приблизно 8 300 гривень за тисячу кубів.

Що стосується славнозвісної абонентської плати за газ, яку в квітні хотіли встановити в Україні за розподіл природного газу для населення і промислових споживачів, вона поки що призупинена, але остаточно не скасована. Якби рішення ухвалили, в середньому довелося б сплачувати 92 гривні на місяць. Як відомо, ідея з абонплатою неабияк збурила українців.

Директор «Інституту міста» Олександр Сергієнко нагадав: розмір абонплати визначається в залежності від типу лічильника. У тих, хто немає лічильника – а це майже 5,6 мільйонів домогосподарств, – споживання рахуватиметься так, якби в них стояв лічильник G2,4.

Це означає, що номінальна потужність становитиме 2,4 куби на годину. Максимальна – 4. І якщо у вас немає лічильника, пояснює Сергієнко, вважатиметься, що у вас стоїть лічильник G2,4, який крутиться на повну потужність – мотає 4 куби на годину і з цього нараховується абонплата.

Погодьтеся – несправедливо. Для тих, хто споживає газ у великих розмірах, різниця не відчутна. А от для тих, в кого немає газових котлів (є лише газова плита, або газова плита плюс колонка) нарахування будуть суттєвими.

В рік абонплата за газ, якщо її остаточно не скасують, говорить Сергієнко, з кишень українців вийматиме додатково 70 мільярдів гривень.

Менше споживаємо – більше платимо?

Повернемося до тарифів на воду. Як уже зазначалося вище, причиною номер один росту цін на воду називають – скорочення водопостачання та водовідведення. За словами Сергієнка, за останні три роки споживання води дійсно скоротилося більш ніж на 10%, а користування каналізацією – на 18%.

Однак не тому, що українці масово почали економити. Звісно, повністю виключати ощадне використання водних ресурсів не варто. Але це не масове явище – люди просто встановили лічильники. І коли з’являється економія, говорить Сергієнко, уряд підвищує тарифи, не в останню чергу, для компенсації прибутків водоканалів.

«Виходить, сенсу економії немає. Люди стали менше споживати води – тому треба зробити її дорожчою, щоб за менші об’єми отримати більше грошей?» – каже голова правління Громадського комітету захисту прав людини Микола Козирєв. Причому, додає він, купівельний попит населення зменшився в три рази, в тому числі можливість оплачувати комунальні тарифи.

І вам, і нам

Хоч урядовці говорять про економічну обґрунтованість підняття тарифів на комунальні послуги – іншої думки експерти. Ринок газу, водопостачання, відзначають вони, монополізований. В таких умовах єдиним критерієм збалансування інтересів «постачальник-споживач» – є можливість виробляти та спроможність купувати. Бо якщо у виробника ціни ростуть, а населення не має змоги за них платити, це веде до банкрутства першого.

Експерти також зауважують: сфера комунальної власності не повинна бути державною – вона має належати владі місцевого самоврядування. І чи не правильно було б, щоб Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг не втручалася в підняття тарифів? Якщо раніше так і було (до прийняття закону 1198 місцева влада встановлювала усі тарифи, крім елекритики – вона перебувала у державному комплексі) – зараз повноваження встановлювати тарифи передали регулятору. Що з цього вийшло – можемо бачити самі.

 

 

Читайте також:

Експерт: Уряд підвищив тарифи на холодну воду, щоб не впали прибутки водоканалів

Ціна газу для населення з 1 квітня 2017 року — 6.9579 грн. за куб.м

З 12 травня у Хмельницькому здорожчала холодна вода

1 thought on “Тарифи на газ та воду зросли: чому та скільки доведеться платити?”

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *