Християни святкують одне з найбільших релігійних свят — Трійцю

Трійця за церковним календарем завжди святкується у неділю, на 50-й день після Пасхи; цього року — 4 червня, повідомляє «Православний спадок України на Святій Горі Афон». Трійця, або як його ще називають П’ятидесятниця — це одне з 12-ти найбільших церковних свят. У цей день віруючі особливо прославляють Пресвяту Трійцю — Триєдиного Бога: Отця, Сина і Святого Духа. У Старому Заповіті описано, як Бог у вигляді Трійці з’явився Аврааму в Мамврійській діброві. Християнський догмат про Пресвяту Трійцю залишається незбагненним для жодної людини. Це тайна Божа, яка вище людського розуміння, пише Главком з посиланням на «УНІАН».

П’ятидесятницею свято називають, бо за 50 днів після Великодня Дух Святий зійшов на апостолів. Це сталося за 10 днів після Вознесіння Іісуса Христа на Небо.

В той день іудеї відзначали старозавітне свято П’ятидесятниці, встановлене в пам’ять про дарування Господом 10 заповідей на горі Синай. Тому всі апостоли, Пресвята Діва Марія та інші люди, які увірували в Христа, зібралися разом в Єрусалимі, відзначаючи велике свято свого народу. О третій годині дня, за єврейським обчисленням часу, або приблизно о 9 годині ранку, по-нашому, всі присутні в будинку почули шум, що нагадує сильний вітер, який сходить з неба.

Потім з’явилися язики полум’я, які зупинилися над усіма апостолами і Богородицею. Тоді ж вони, сповнившись Святого Духа, почали прославляти Господа на різних мовах світу, якими вони раніше не володіли. Тоді апостоли вийшли на вулиці Єрусалима, до присутніх там численних паломників, і почали проповідувати віру Христову на різних мовах. В той день прийняли християнство біля 3 тисяч людей.

Ця подія стала днем, коли християнство почало розповсюджуватися по всьому світу — день, коли зародилася Церква. Після П’ятидесятниці апостоли відправилися проповідувати християнство в різні країни. За Переданням, Пресвята Богородиця тоді вирушила на Афон. У той час півострів населяли язичники, багато з яких, після проповіді Богоматері увірували в Христа.

Відпливаючи з півострова, Матір Божа благословила Афон, сказавши, що тепер Вона буде заступницею цих земель і буде молити Сина Свого про всіх, хто там проживає. Всі православні храми у цей день прикрашені зеленню, гілками дерев, квітами, в пам’ять про явлення Пресвятої Трійці Аврааму. Священнослужителі вдягають облачення зеленого кольору.

Також цього дня віруючі освячують в церквах принесену зелень, яку потім приносять у свої будинки. Тому в народі свято також називають «зеленим». Після літургії відразу служиться вечірнє богослужіння (за церковним уставом відноситься до наступного дня — Святого Духа), під час якого віруючі на колінах моляться про дарування їм Святого Духа, згадуючи про те, що в цей день Він зійшов на апостолів.

 

 

Читайте також:

Свято Трійці: традиції, вірування, прикмети і забобони

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *