Державна допомога суб’єктам господарювання: усі деталі роз’яснив Віталій Олуйко

Голова Хмельницького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Віталій Олуйко виступив з роз’ясненнями під час наради в Хмельницькій обласній державній адміністрації.

Захід відбувся під головуванням т.в.о. першого заступника голови Хмельницької обласної державної адміністрації Олега Гуменного, за участю представників департаментів та управлінь адміністрації, керівників контролюючих та правоохоронних органів.

На виконання міжнародних зобов’язань України, які виникли, зокрема, внаслідок підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, з метою забезпечення захисту та розвитку конкуренції Верховною Радою України 01.07.2014 прийнято Закон України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання», який набирає чинності у повному обсязі 2 серпня 2017 року.

До повноважень Антимонопольного комітету України як Уповноваженого органу з питань державної допомоги належатиме: отримання та розгляд повідомлень про нову державну допомогу; моніторинг державної допомоги; визначення належності до державної допомоги заходів з підтримки суб’єктів господарювання, оцінювання допустимості державної допомоги для конкуренції.

З 2 серпня 2017 року відповідні органи державної влади, органи місцевого самоврядування, органи адміністративно-господарського управління та контролю, а також юридичні особи, що діють від їх імені, уповноважені розпоряджатися ресурсами держави чи місцевими ресурсами (надавачі державної допомоги), будуть зобов’язані:

  • повідомляти Комітет про нову державну допомогу;
  • надавати Комітету інформацію про чинну державну допомогу, надану протягом попереднього фінансового року;
  • повідомити Комітет про існуючі програми державної допомоги, що діятимуть на момент 2 серпня 2017 року.

Стаття 1 Закону дає визначення державної допомоги як підтримки у будь-якій формі суб’єктів господарювання за рахунок ресурсів держави чи місцевих ресурсів, що спотворює або загрожує спотворенням економічної конкуренції, створюючи переваги для виробництва окремих видів товарів чи провадження окремих видів господарської діяльності.

Ознаками державної допомоги є:

  • надання за рахунок ресурсів держави чи місцевих ресурсів;
  • підтримка надається виключно суб’єктам господарювання;
  • має вибірковий характер (надається не усім, а окремому суб’єкту господарювання або групі суб’єктів господарювання, визначених за певними критеріями);
  • надає переваги окремим суб’єктам господарювання або групі суб’єктів господарювання;
  • має вплив на конкуренцію.

До форм державної допомоги відносяться, зокрема: надання субсидій та грантів; дотацій; податкових пільг, відстрочення або розстрочення сплати податків, зборів чи інших обов’язкових платежів; списання боргів, включно із заборгованістю за надані державні послуги, списання штрафних санкцій, компенсація збитків суб’єктам господарювання; надання гарантій, кредитів на пільгових умовах, обслуговування кредитів за пільговими тарифами; зменшення фінансових зобов’язань суб’єктів господарювання перед фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування; надання, прямо чи опосередковано, суб’єктам господарювання товарів чи послуг за цінами нижче ринкових або придбання товарів чи послуг суб’єктів господарювання за цінами, вище ринкових; продаж державного майна за цінами, нижче ринкових; збільшення державної частки в статутному капіталі суб’єктів господарювання або збільшення вартості державної частки на умовах, неприйнятних для приватних інвесторів.

Відповідно до норм Закону надання державної допомоги до отримання відповідного рішення Комітету — не допускається. При цьому, державна допомога, надана без повідомлення Комітету, або до прийняття ним відповідного рішення, або надана всупереч рішенню Комітету про недопустимість державної допомоги для конкуренції, є незаконною державною допомогою, наслідком чого є припинення та повернення і повному обсязі такої допомоги відповідно до ст. 12 Закону «Про державну допомогу суб’єктам господарювання».

 Віталій Олуйко, державна допомога

1 thought on “Державна допомога суб’єктам господарювання: усі деталі роз’яснив Віталій Олуйко”

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *