Саміт Україна-ЄС: заяву саміту замінили «особистою думкою» про європейський вибір України

Лідери Європейського союзу та України уникнули відповіді на запитання про підсумкову заяву саміту Україна-ЄС під час прес-конференції за підсумками зустрічі. Дональд Туск заявив про підтримку положення щодо європейського вибору України, але додав, що це особиста думка його та Жан-Клода Юнкера.

Про це повідомляє кореспондент Європейської правди.

19-й саміт Україна-ЄС, вдруге в історії наших відносин, завершиться без схвалення підсумкової заяви чи спільної декларації.

Петро Порошенко, Дональд Туск та Жан-Клод Юнкер у своїх промовах не згадали про підсумкову заяву, яку зазвичай вважають невід’ємним підсумком самітів ЄС із іншими державами.

На пряме запитання журналіста про те, чи була схвалена заява і чи є в ній згадка про європейський вибір України, вони також не відповіли, натомістьТуск нагадав про те, що ця теза міститься в преамбулі Угоді про асоціацію.

«Я лише повторю те, що я сказав про найважливішу частину найважливішого документу, угоди про асоціацію. І це не слоган. В ній записане, що Європейський союз визнає європейські прагнення України і вітає її європейський вибір», — заявив Туск.

Туск також додав, що підтримує це положення, але наголосив, що цю заяву робить від свого імені, а не від імені ЄС. «Це також наша особиста думка, моя і Жан-Клода Юнкера.  І це не випадково, що думка президентів двох європейських інституцій співпадає, коли йдеться про відносини України та ЄС», — заявив він.

Схвалення підсумкової заяви саміту Україна-ЄС було заблоковане через небажання окремих країн підтримувати дане положення Угоди про асоціацію. Через це президенти не змогли схвалити документ від імені всього. Зараз не йдеться про «нову холодну війну» між Києвом та Брюсселем – навпаки, співпраця є дуже активною.

 

Фото: Twitter/Svyatoslav Tsegolko

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *