Поради для тих, хто не хоче стати легкою здобиччю для автограбіжників

Хочу поділитися із усіма розповіддю, яка буде корисна тим, хто щодня чи доволі часто перебуває за кермом автомобіля, пише Ігор ПАРАЩАК для UAinfo.org.

Днями мій добрий знайомий побував у ситуації, коли його хотіли обікрасти. На щастя цього не сталося. Можна сказати, що у цього чоловіка пильний ангел-охоронець і крадіям не вдалося успішно завершити свою справу.

Отже. Пізно увечері – вже після 23-ї години чоловік приїхав на своєму авто під супермаркет «Сільпо» на Науковій.

Виходячи з автомобіля, узяв зі собою рюкзак, в якому були ноутбук, документи і немала сума грошей. Забігаючи наперед, скажу, що це була перша обставина, яка привернула увагу крадіїв і стала пусковим механізмом усіх подальших подій.

Купивши в супермаркеті продукти харчування, чоловік вийшов, поклав рюкзак і пакет із покупками на заднє сидіння, сів за кермо і поїхав додому. Їхати додому було недалеко. Вже на під’їздах до багатоквартирного будинку, в якому він проживає, відчув, що машину веде вліво. Зупинився і побачив, що переднє ліве колесо дуже сильно спущене. Зрозумів, що доведеться його знімати і ставити запасне колесо. Відкрив багажник, почав викладати усе необхідне для роботи: запаску, ключ, домкрат. Тим часом бічним зором зауважив, що неподалік зупинився ланос, який привернув увагу тим, що під’їхав із повністю вимкнутим освітленням. Але… під’їхав – то й під’їхав…

Чоловікові пощастило, що він під час заміни колеса встав на рівні ноги тоді, коли крадій підійшов до автомобіля з протилежного боку і таким чином він його побачив. Крадій встиг лише тихо прочинити двері, але до рюкзака ще не добрався. Крадію довелося втікати і пощастило втекти, бо водій спочатку переконався, що усі речі на місці і лише після того, поставивши авто на сигналізацію, побіг за крадієм. Однак водій встиг у перший момент розгледіти крадія – це був чоловік кавказької національності у віці приблизно 40 років. Крадій добіг до ланоса, вскочив у нього і автомобіль рвонув уперед, не вмикаючи освітлення. Номери побачити не вдалося.

Проаналізую ситуацію із необхідними висновками.

Чоловік потрапив на очі крадіям, коли взяв зі собою з автомобіля рюкзак. «Барсеточники» зрозуміли, що в рюкзаку є цінні речі, за якими варто спробувати полювати. Тоді ж йому, поки він був у магазині, проштрикнули переднє ліве колесо, щоб створити ситуацію сприятливу для вчинення крадіжки.

Висновки. 

У нічний час намагайтеся паркуватися під супермаркетами якнайближче до вхідних дверей – так ваше авто гарантовано перебуватиме в полі зору камер відеоспостереження і це ускладнить роботу крадіям.

Якщо у вашому автомобілі є відеореєстратор, залиште його увімкнутим на час вашої відсутності – це теж додатковий чинник безпеки.

Якщо у вашому авто спустило колесо і ви здатні поміняти його самостійно, почніть із того, що перекладіть гаманець та інші негабаритні коштовні речі собі в кишеню, або поставте їх у найбільш недоступне місце в автомобілі. Заблокуйте усі двері, окрім, наприклад, багажника на той час, коли витягатимете усе необхідне для роботи. Надалі зачиніть багажник і заблокуйте автомобіль сигналізацією.

Якщо сигналізація, встановлена на вашому авто, не дозволяє заблокувати частину дверей, скористайтеся центральним замком автомобіля – поворот ключа у дверях водія чи переднього пасажира і усі зачинені двері авто блокуються. Цих заходів буде достатньо, якщо ви – чоловік міцної тілобудови і під руками у вас ще лежить підходящий замашний металевий інструмент.

Якщо ви – жінка на високих підборах із довгим манікюром, краще не виходьте з автомобіля, заблокуйте усі двері і телефонуйте до того, хто може приїхати і допомогти вам. У таких ситуаціях доречно скористатися послугами мобільного шиномонтажу – приїде автомобіль із двома-трьома фахівцями, які вирішать вашу проблему.

Чекаючи на допомогу, спостерігайте за усім, що відбувається довкола. Не виключено, що крадії спробують якось вплинути на ситуацію і навіть можуть піти на те, щоб запропонувати вам допомогу. Їхнє основне завдання – добратися до відчинених дверей вашого авто.

Якщо біля вас зупинився автомобіль – зауважте як саме він зупинився. Чи не блокує він вам можливість руху.

Якщо до вас підходить чоловік із якимись пропозиціями, запустіть двигун, увімкніть освітлення і продемонструйте, що ви готові рушити вперед чи назад, залежно від ситуації. Не спілкуйтеся довго із чужим чоловіком, який не викликає у вас довіри. Скажіть йому через вузьку щілинку опущеного скла, що через хвилину дві до вас приїде на допомогу чоловік/брат/знайомий.

Якщо потенційний «помічник» не відходить від вашого авто, починайте сигналити і рушати вперед чи назад. Переважно «барсеточники» не займаються відвертим грабунком, але все ж краще проїхатися на спущеному колесі «зажувати» його остаточно до повної втрати, аніж позбутися наявних у вас на цю мить значних цінностей, за які можна купити із десяток коліс.

На завершення ще одна важлива обставина. Зараз переважну більшість крадіжок із квартир та з автомобілів скоюють особи кавказьких національностей, що «гастролюють» Україною. Зазвичай вони послуговуються допомогою місцевих таксистів, які добре знають місто і можливі шляхи відходу з місця злочину у мікрорайонах.

Тому якщо в полі вашого зору з’явився один чи більше чоловіків характерної зовнішності, будьте готові продемонструвати їм свою рішучість у такий спосіб, щоб вони чітко зрозуміли, що їхні стосунки із вами не складатимуться легко.

 

Джерело: UAinfo.org

 автокрадій, поради

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *