Фантазії Захарченка про створення «Малоросії»: реакція Порошенка та думка експерта

Глава терористів так званої «ДНР» заявив про заснування нової держави з меншовартісною назвою «Малоросія», пише 24tv.ua з посиланням на Интерфакс.

Журналістам, які прийшли його послухати, Захарченко наплів, що нібито «держава Україна не підлягає відновленню», тому з окупованого Донецька він оголошує про створення нової держави, яка буде свого роду «правонаступницею» України.

За його словами, столицею вигаданої ним держави стане місто Донецьк, а Київ залишається історико-культурним центром без статусу столичного міста.

А прапором нової фейкової держави стане прапор Богдана Хмельницького. Крім цього, у його новій державі на три роки має бути введений надзвичайний стан.

Заговорив ватажок терористів так званої «ДНР» про такий собі «мирний план» на своїх умовах.

Ми пропонуємо всім жителям України вихід з війни через перезаснування країни, це мирний вихід. Але тут є кілька умов – його повинні підтримати самі жителі України. Ми вже провели консультації з представниками влади та бізнесу регіонів, а також, якщо міжнародне співтовариство підтримає ідею. Це перша і остання наша пропозиція,
– заявив Захарченко.

На думку голови правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, яку він висловив  сайту «24», заява ватажка так званої «ДНР» Олександра Захарченка про створення держави «Малоросія» має два пояснення. Це може бути проявом банальної неадекватності Захарченка або ж спроба його кремлівських кураторів залякати Захід перед початком телефонних переговорів у Нормандському форматі.

Це прояв традиційної неадекватності Захарченка. Він свого часу робив схожі заяви. Зокрема, що буде в Києві і звільнить Україну від «хунти». Також обіцяв на 9 травня прибути на танках як переможець у Берлін. Тому не варто ці заяви сприймати серйозно, оскільки жодна з них не була підкріплена на практиці. Судячи з усього, донецький Наполеон уявив себе Наполеоном малоросійським. Захарченко хоче підвищити свій статус. Йому вже мало меж «ДНР»,
– говорить Фесенко.

За словами Фесенка, якби ця заява була серйозною політичною комбінацією, то тоді б мали зустрітися Захарченко і Плотницький, запросити, наприклад, екс-регіонала Царьова або когось ще з втікачів-політиків із Харкова чи Одеси і оголосити про створення Малоросії, підписати відповідний документ. А так, на його переконання, це порожні слова.

Водночас політолог не відкидає версію залякування російськими кураторами Захарченка наших західних партнерів. Скоріше за все, на його думку, це стосується президента Франції Еммануеля Макрона перед початком телефонних переговорів у Нормандському форматі.

«Це може бути тактикою психічної атаки – залякування загостренням кризи не тільки на Донбасі, а й по всій Україні. Таким чином натякають про повторення подій 2014 року», – зазначає Фесенко.

Водночас, як вважає політолог, західні партнери дипломатичною мовою «проявлять стурбованість» щодо цих заяв і не більше.

Як зазначає 24tv.ua, президент України Петро Порошенко блискавично зреагував на висловлювання ватажка ДНР та заявив, що Україна обов’язково відновить контроль над окупованою частиною Донбасу та поверне анексований Росією Крим. Про це він сказав під час державного візиту до Грузії та зустрічі з президентом країни Георгієм Маргвелашвілі.

Під час виступу Порошенко наголосив, що українсько-грузинські дипломатичні стосунки почались 99 років тому, «але 100 років тому ми втратили незалежність».

Україна і Грузія мають спільні виклики пов’язані з окупацією території Росією. І будуть координувати зусилля для відновлення територіальної цілісності,
– цитує у своєму Twitter заяви Порошенка його речник Святослав Цеголко.

Президент України наголосив на тому, що так званий проект «Новоросія» вже давно похований, а Україна відновить суверенітет над тимчасово непідконтрольними районами Донбасу і Криму.

 ватажок ДНР, Малоросія, Олександр Захарченко

1 thought on “Фантазії Захарченка про створення «Малоросії»: реакція Порошенка та думка експерта”

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *