Родини загиблих на Майдані заснували проект «Відзнаки Героїв»

Родини загиблих на Майдані під час Революції Гідності заснували проект «Відзнаки Героїв» для втілення мрій Героїв Небесної Сотні, пише Укрінформ.

Про це під час брифінгу у Києві повідомив голова громадської організації «Родина Героїв Небесної Сотні» Володимир Бондарчук.

Ідея створення проекту “Відзнаки Героїв” належить Ользі Климко, волонтерці  ГО “Родина Героїв Небесної Сотні”. Ця ідея з’явилась після того, як в Національному університеті «Львівська політехніка» запровадили щорічний конкурс на здобуття Премії імені Ігоря Костенка за найкращу захищену магістерську роботу з фундаментальних наук, телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки.

Ідея проекту «Відзнаки Героїв» полягає  в тому, щоб реалізувати мрії наших Героїв, більшість з яких були молодими людьми, які не встигли реалізувати свої мрії, сподівання. Метою проекту є надання можливості молодим патріотам нашої країни втілити їхні мрії  в тих царинах, де навчались, хотіли навчатись, працювали наші Герої, — сказав він.

За словами Бондарчука, перший етап проекту відбувається за підтримки міжнародного фонду «Відродження».

Було вибрано п’ятеро наймолодших Героїв Небесної Сотні — Назар Войтович, Устим Голоднюк, Дмитро  Максимов, Юрій Поправка і Богдан Сольчаник. Ідеєю було створення експертної ради, яка б складалася з відомих митців, науковців, філософів, громадських діячів, які, отримавши інформацію про життя Героїв Небесної Сотні, генерували ідеї, як можна найкращим чином втілити їхні мрії в життя. Таким чином вшанувати їхню пам’ять, яка була б живою, щоб пам’ять жила в тих людях, які зможуть реалізувати себе завдяки цьому проекту, — сказав він.

Наприклад, Відзнака імені Устима Голоднюка буде Відзнакою «Блакитної каски» за героїчно врятоване людське життя. Відзнака може бути у вигляді стипендії на навчання учасникам АТО або стипендія на навчання у військовому коледжі. Устим намагався спасти  пораненого  Ігоря Костенко. Його блакитна каска стала символом того, що була розстріляна людина, яка позиціонувала себе як миротворець. Така відзнака відобразить уявлення і прагення Устима про світ та цінності нашого життя.

До складу Експертної ради увійшли відомі лідери громадської думки, науковці, викладачі, музиканти, філософи, журналісти. Зокрема, Сергій Квіт, Роман Чайка, Євген Нищук, Лілія Гриневич, Олександра Матвійчук, Іван Примаченко, Валерій Гладунець, Євгенія Кулеба, Олена Правило, Роман Чайка. А також консультанти: Павло Гудімов, Віталій Гайдукевич.

Бондарчук наголосив, що таким чином хочуть реалізувати мрії кожного Героя Небесної Сотні.

Як приклад, начальник відділу національно-патріотичного виховання Міністерства молоді та спорту України Микола Ляхович повідомив, що зараз ведеться активна робота щодо започаткування відзнаки Дмитра Максимова для громадських активістів, які сприяють розвитку заходів для людей з особливими потребами.