Хмельницький обласний художній музей здавав приміщення в центрі міста у оренду безкоштовно

Цьогоріч Хмельницькому обласному художньому музею місцевими та всеукраїнськми ЗМІ було присвячено значну кількість публікацій та дописів, не лише пов’язаних з різноманітними виставками та експозиціями робіт талановитих митців, але й з перепетіями та інтригами конкурсу з відбору кандидатури очільника цього обласного комунального закладу.

Ми дещо відступимо від тем, уже звичних усім, хто слідкував за цьогорічними статтями, та присвятимо цю публікацю майну музею.

Хмельницький обласний художній музей перебуває у власності Хмельницько обласної ради і, з метою визначення стану використання комунального майна, у середині серпня 2017 року, за підписом голови обласної ради М.Загороднього, було видано розпорядження щодо проведення аналізу як фінансово-господарської діяльності, так і стану майна музею. Саме для цього було створено спеціальну групу фахівців під керівництвом заступника голови обласної ради В.Лескова. До складу групи аудиторів також увійшли депутат обласної ради М.Моцний, 4 заступники відділів та департаментів як обласної ради, так і Хмельницької ОДА. Окрім них до складу комісії було включено і представника Західного офісу Держаудитслужби у Хмельницькій області О.Цимбалюка.

15 серпня о 10 годині комісія приступила до покладеного на них завдання — перевірки бхгалтерської звітності та виявлення стану комунального майна Хмельницького обласного художнього музею.

В ході перевірки приміщень музею було виявлено, що понад 30 кв.метрів площі музею «здавалось» у так би мовити безоплатну оренду етномайстерні Коза-Дереза, яка займається виготовленням та торгівлею сувенірною продукцією, проводила на території музею платні майстер-класи для охочих навчитись українським ремеслам та виготовленню hand-made виробів.

Жодних необхідних документів, які б підтверджували законність та можливість перебування майстерні, яку представляє О.Михайловська, на території музею на момент перевірки не було: ні договору оренди комунального майна, ні свідоцтва на право ведення підприємницької діяльності. За період перебування (з січня 2017 року) енто-майстерні у приміщенні музею жодних коштів від «орендарів» не надходило ні на розрахункові рахунки музею, ні на рахунки будь яких інших бюджетних структур області.

В той же час, виглядає досить неоднозначним ще й той факт, що офіційний сайт Хмельницького обласного художнього музею рекламує діяльність свого «безоплатного» орендаря — етномайстерні «Коза-Дереза», ніби пов’язуючи себе з ними в одну єдину структуру.

Як у своєму інтерв’ю оперативно підрахувала п.Лілія Бохонок, при середній вартості оренди 1 кв.метра площі у 55 грн. — така незаконна діяльність призвела до втрати потенційних доходів у сумі близько 14 тис.грн., а бюджет області недоотримав 7 тис.грн.

Хто дозволив перебування сторонніх осіб на території музею та ще й у центрі Хмельницького, де оренда приміщень надзвичайно дорога? Та хто буде відшкодовувати ці втрати обласного бюджету та недоотримані доходи музея? Ці питання поки що повисли у повітрі…

 

 

 

Читайте також:

Музейники та громадські діячі Хмельницького проти призначення Ольги Долінської

Фото: Khmelnitsky.com.ua

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *