20 років тому, 31 серпня 1997 року, у Парижі трагічно загинула леді Ді

20 років тому загинула леді Діана (1961-1997), принцеса Уельська, або, як її лаконічно називали шанувальники – леді Ді, передає Укрінформ.

Діана Френсіс Спенсер народилася в аристократичній британській родині. Коли їй виповнилося 8 років – батьки розлучилися. Це було величезним ударом, травмою на все життя. Натомість з’явилася мачуха, яка не вирізнялася щиросердістю до малих нащадків графа Спенсера.

Дівчинка росла надзвичайно чутливою, потерпаючи від нестачі батьківської любові.

Вчилася в привілейованій школі, але не надто успішно – єдиною віддушиною були музика і танці.

В 16 познайомилася з Чарльзом – майбутнім чоловіком. Той приїхав до Елторпа (родовий маєток Спенсерів) на полювання. Він видався їй надзвичайно самотньою людиною. Якщо поєднаються дві самотності, то з цього може вийти щось гарне і світле, наївно гадала Ді.

У 20 вона стала його дружиною.

29 липня 1981 року, у день їхнього весілля, на вулицях Лондона зібралося понад 600 тисяч люду, ще 750 мільйонів спостерігали за церемонією по телебаченню. На Діані було 40 метрів шовку кольору слонової кістки, усіяного перлами, на голові – діадема з діамантами, в серці – любов і надія.

Наступного року у подружжя народився первісток Вільям, у 1984 – Гаррі.

А вже в 1995 році сталося непередбачуване і нечуване. Діана дала сенсаційне інтерв’ю «Панорамі», де без зайвих слів назвала шлюб з Чарльзом «казочкою», яку всі хотіли бачити і в яку всі хотіли вірити, а ще додала, що воліла б бути «королевою людських сердець, аніж королевою цієї країни».

Потім було розлучення, скандальний зв’язок леді Ді з сином єгипетського мільярдера з темним минулим (йому приписували навіть торгівлю зброєю)…

Папарацці старалися: чатували де тільки могли, видаючи сенсаційні знімки для пожадливої публіки, наче гарячі перепічки для зголоднілих: ось Діана у фітнес-клубі, ось на розкішній яхті – міцна чоловіча рука єгипетського плейбоя хазяйновито покоїться на талії британської аристократки, ось парочка у готелі…

А далі була та страшна автокатастрофа в Парижі у тунелі під мостом Альма. Британія була приголомшена.

Єлизавета ІІ була проти того, аби влаштовувати національний траур, адже принцеса Діана вже не була в королівській родині. Однак, британців це тільки розгнівало: під Букінгемським палацом кілька днів продовжувались мітинги, поки королева не здалася.

Похорони Діани побили всі рекорди за масовістю – близько двох мільярдів людей дивилось церемонію по телебаченню.

Тіло принцеси поховано в сімейному склепі на невеличкому острові посеред озера в маєтку Спенсерів Елторп в графстві Нортгемптоншир.

 

 

Читайте також:

12 тисяч білих квітів в пам’ять про принцесу Діану

Принц Вільям з родиною відвідали могилу принцеси Діани в день її народження

1 thought on “20 років тому, 31 серпня 1997 року, у Парижі трагічно загинула леді Ді”

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *