Пожежа у таборі «Вікторія»: Хто насправді винен у трагедії?

В ніч на 16 вересня цього року в одеському таборі «Вікторія» відбулася масштабна пожежа. На момент загоряння житлових корпусів в таборі знаходилися 42 дитини, зазначає 24tv.ua.

Три з них загинули. Двох госпіталізували. Пізніше з’ясувалося, що в таборі не спрацювала пожежна сигналізація. В комплексі також не було пожежних проїздів, відсутні гідранти та система активного пожежогасіння. Один комплект такої сигналізації коштує приблизно 15 тисяч гривень (на корпус), всього на п’ять корпусів достатньо було витратити близько 75 тисяч гривень і трагедії можна було б уникнути.

Тепер увага! На сигналізацію та систему пожежної безпеки в таборі було витрачено 11 мільйонів гривень! В чиїх кишенях осіли ці гроші ще невідомо, але суд вже призначив винну в цій трагедії.

Винуватцем пожежі в дитячому таборі виявилися не відповідальні особи Одеської міської ради, не начальник міської або обласної адміністрації, не міський голова, не директор табору і навіть не чиновник або спеціаліст, який повинен був простежити за справністю пожежної системи, а 23-річна вихователька Наталя Янчик, яку на початку року призначили відповідальною за пожежну безпеку в таборі.

Ще раз. Винуватцем пожежі в дитячому таборі виявилися не чиновники, не керівництво Одеської міської ради, не голова міської або обласної адміністрації і не міський голова, а рядова вихователька.

Але і не це найабсурдніше.

По-перше, мені вдалося з’ясувати, що на момент пожежі Наталя Янчик вже не працювала в таборі. Трагедія трапилась 15 вересня, а вона написала заяву про звільнення ще 10 серпня. На момент пожежі вона фізично була відсутня в комплексі.

По-друге, мені вдалося знайти копію наказу, за яким Наталю Янчик призначили відповідальною за пожежну безпеку в таборі. У цьому наказі директор посилається на закон «Про пожежну безпеку». Але от тільки проблема в тому, що такого закону в Україні уже давно немає! Він був скасований ще в 2012 році, коли набрав чинності Кодекс громадянського захисту.

По третє, в червні цього року в таборі пройшла перевірка, яка встановила, що пожежна система не працює і вимагає доопрацювання. За результатами перевірки, Наталія Янчик, яка ніколи в своєму житті не мала нічого спільного з пожежною безпекою, повинна була:

– встановити систему попередження про пожежу та управління евакуацією людей;
– провести технічне обслуговування системи вентиляції повітря;
– провести протиповітряну обробку дерев’яних конструкцій кровельних приміщень і корпусів.

Очевидно, що при всьому бажанні Наталя Янчик не могла покращити систему пожежної безпеки в таборі. Відповідно до закону, керівництво табору не мало права призначити її відповідальною за ці роботи, оскільки у неї не було відповідної кваліфікації.

Тим не менше, суд прийняв рішення, що її потрібно не просто заарештовувати, а відправити в СІЗО без права викупу. На думку слідчого судді Київського районного суду міста Одеси Вадима Іванчука, вихователька може втекти за кордон або незаконно вплинути на свідків.

Це той самий український суд, котрий:

– спокійно відправляє під домашній арешт під заставу у 100 мільйонів гривень главу фіскальної служби Романа Насірова;
– відпускає дому затриманого за корупцію депутата Борислава Розенблата;
– віддає на поруки депутата Миколу Мартиненка.

Всіх цих та сотні інших чиновників, підозрюваних у крадіжках та корупції, суд спокійно відпускає домову під заставу. А 23-річну вчительку К в камеру.

Очевидно, що у цієї дівчини немає друга-губернатора, товариша-прокурора чи однопартійця-міністра. У неї немає мільйонів, щоб хтось вніс за неї заставу, вона не відкриває ногою двері кабінетів чиновників, щоб вплинути на слідство або свідків.

Понад тиждень Наталя Янчик знаходиться в Одеському СІЗО. Скоро ми дізнаємося дату розгляду її апеляції. І я прийняв рішення їхати в Одесу і взяти дівчину на поруки. Я не виключаю, що в її діях є формальні порушення, але закон чітко розділяє халатність і крадіжку державного майна, що привели до трагедії.

Закликаю всіх небайдужих громадян прийти на засідання Одеського суду і разом з мною вимагати справедливості. Відповідальність з Наталією повинні розділити службові особи обласної та міської адміністрацій, які підписали акти прийому-здачі робіт; чиновники, які перевіряли табір перед відкриттям, виявили порушення і, тим не менш, дозволили заселити табір дітьми.

 

 

Читайте також:

Пожежа у дитячому таборі в Одесі: деталі розслідування

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *