Експерт: Угорщина і Румунія розглядають Україну як ресурс своїх майбутніх громадян

Проблема, яка виникла через закон про освіту, – не в Україні і Європі, а всередині Угорщини. Прем’єр Угорщини Орбан діє в унісон з росіянами. Путін пробудив неонацистські і праворадикальні рухи в Європі. І це відбилося на ситуації взаємин Угорщини з ЄС та Україною.

Про це сайту «24» розповів директор центру суспільно-інформаційних технологій Валерій Димов.

На думку експерта, Угорщина і Румунія розглядають Україну як ресурс. Як нагадує Димов, в Угорщині 20% проголосувало за праву, фактично неонацистську партію «Йоббік», а «Фідес», яку очолює Орбан, має проблеми з європейським законодавством за свої націоналістичні погляди.

Будапешт хоче, щоб українці вчили дітей на Закарпатті угорською мовою, а потім вони їдуть до Угорщини. Тобто ми за свої гроші вчимо майбутніх громадян Угорщини. Громадяни України нарешті поставили питання руба: чому угорські школи навчають дітей за гроші платників податків?
– зауважує Димов.

Як вважає політолог, Україні не треба «вестися» на те, яким чином внутрішнє законодавство і політичні проблеми Угорщини можуть впливати на наші взаємини з ЄС. Парламент, підкреслює він, ухвалив той закон про освіту, якого вимагають українські громадяни. А наші громадяни вимагають того, щоб їхні гроші використовувалися для того, аби інтегрувати дітей в українське суспільство.

«Ситуація не загрозлива і не поглиблюється. Є відомий вислів: політика – дуже важлива річ, щоб її довіряти політикам. Нехай із законом про освіту розберуться експерти. Якщо там є речі, які не відповідають нашим міжнародним зобов’язанням перед Європою – не Угорщиною чи Румінєю – то Венеціанська комісія, експертні групи ЄС на це вкажуть. А вирішувати все одно будуть українські парламентарі. Суб’єктність України повинна підвищуватися. А політики повинні діяти відповідно до волі громадян», – наголосив Валерій Димов.
12 жовтня у ПАРЄ відбудуться дебати щодо закону про освіту в Україні. А ЄС винесе це питання на обговорення 16 жовтня.

 

 

Читайте також:

Угорщина має намір переглянути угоду про асоціацію Україна-ЄС

Скільки школярів навчаються в іншомовних школах в Україні?

 закон про освіту, Румунія, Угорщина

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *