Новий закон проти домашнього насильства: Що зміниться?

У середу, 6 грудня Верховна рада України ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами», передає ZAXID.NET. Наступного дня, 7 грудня, депутати проголосували за закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

Обидва закони передбачають жорсткіші покарання для кривдників та дозволяють нацполіції контролювати поведінку порушника, аби уникнути повторного насилля. Вперше в Україні ввели кримінальну відповідальність за домашнє насильство.

За словами народної депутатки Ірини Луценко, понад 3 мільйони дітей в Україні щороку спостерігають за актами насильства у сім’ї або є їхніми вимушеними учасниками. Відтепер, батьку чи мамі можуть обмежити спілкування з дитиною на кілька місяців, якщо побиття чи насильство сталося на очах дитини.

ZAXID.NET пояснює, як закон тепер допоможе боротися з насильством.

Для чого нам нові закони?

За останні кілька років в Україні потроїлася кількість зафіксованих випадків домашнього насилля.

Майже 70% жінок зазнають різних форм знущань і принижень.

За даними МВС, 23% тяжких насильницьких злочинів відбуваються в родинах.

Що означає «домашнє насильство»?

Відтепер, під термін «домашнє насильство» підпадають усі акти фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, вчинені між колишнім чи теперішнім подружжям чи людьми, які разом живуть чи жили.

Раніше, якщо шлюб не був зареєстрований, то злочин могли не кваліфікувати як домашнє насильство.

Як тепер каратимуть кривдників?

Порушникам закону загрожує покарання у вигляді 150-240 годин громадських робіт, арешт до 6 місяців або обмеження волі до 5 років.

«Введений новий розділ у Кримінальний кодекс, який стосується обмежувальних заходів: коли суд буде розглядати кримінальні справи, пов’язані з домашнім насильством, то буде призначено покарання та обмежувальні заходи. Наприклад, заборона перебувати у місті спільного проживання, обмеження спілкування з дитиною, заборона наближатися на визначену відстань до місця, де особа, яка постраждала від домашнього насильства», — розповідає Галина Федькович, юристка ГО «Жіночі перспективи».

Обмеження встановлюватиме суд разом з вироком по кримінальній справі. Обмежувальні заходи встановлюватимуть на термін від 1 до 3 місяців, а за потреби вони можуть бути продовженні.

Раніше кривдника чекала адміністративна відповідальність, його могли затримати у в’язниці на 15 діб.

Зміни також внесли у статтю про зґвалтування, що змінилося тут?

Відтепер зґвалтуванням називатимуть вчинення дій сексуального характеру з проникненням в тіло іншої особи без добровільної згоди особи.

«Раніше необхідно було довести, що була застосована сила чи погрози, а в країнах Європи зґвалтування визначають як злочин, залежно від того, чи була згода потерпілої чи не була. Визначальною є саме згода», — каже Галина Федькович.

Раніше жертва мала доводити, що її примусили до стосунків силою або шантажем.

Які нові права отримає поліція?

Нацполіція отримала право контролювати поведінку кривдника, щоб не допустити повторного насильства, правоохоронці також можуть стежити, щоб порушник дотримувався накладених на нього тимчасових обмежень і виконував певні обов’язки.

Законопроект передбачає створення Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства, створення програм для постраждалих і їхніх кривдників.

Органи місцевого самоврядування повинні організовувати соціальні послуги, можуть їх замовляти, брати участь у підготовці фахівців, які будуть боротися з домашнім насильством і визначати, які спецслужби з підтримки постраждалих потрібні регіону, забезпечувати їхнє створення і роботу.

Як на насильство над дітьми реагуватимуть вчителі та медики?

Коли освітяни виявлятимуть факти домашнього насильства у дітей чи отримали про це заяви чи повідомлення, вони повинні повідомити про це службу у справах дітей та Нацполіцію не пізніше ніж за 1 добу, організувати роботу практичного психолога або соціального педагога з постраждалими дітьми.

Медики повинні повідомляти місцевій владі та Нацполіції про ушкодження, які пацієнт міг отримати через домашнє насильство.

А якщо такий пацієнт дитина, то лікарі повинні зателефонувати ще й у службу у справах дітей.

Коли закони набувають чинності?

Закони наберуть чинності за рік після підпису президента та їх публікації у «Голосі України», найшвидше у грудні 2018 року.

 домашнє насильство, закон

1 thought on “Новий закон проти домашнього насильства: Що зміниться?”

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *