Йоко Оно виповнюється 85

85 років від дня народження Йоко Оно (1933), японської художниці і музикант, вдови Джона Леннона. Про це повідомляє Портал «Будь у курсі» з посиланням на Укрінформ.

Йоко Оно була другою дружиною Леннона, брала участь у його сольних проектах, а також у записах деяких пісень Beatles — «Revolution 9», «Birthday», «The Continuing Story of Bungalow Bill». Після смерті Ленона сама випустила кілька сольних альбомів.

Йоко Оно народилась у Токіо, проте у 20 років переїхала до США.

До зустрічі з Леноном, вона двічі була заміжня і мала дочку. Художниця та музикант познайомились у 1966 році в Лондоні на виставці робіт Оно. Через три роки вони одружились. Біографи Ленона стверджують, що саме Йоко Оно стала однією з причин розпаду Beatles. Через рік після розпаду групи, в 1971 році, Леннон і Оно переїхали до Нью-Йорку. Там, у 1975 році, в них народився син Шон. Музикант припинив творчу діяльність і аж до 1979 року присвячував весь свій час сім’ї.

У вересні 1980 року Джон Леннон і Йоко Оно підписали контракт з новою фірмою Geffen, а 15 листопада 1980 року вийшов останній прижиттєвий альбом музиканта – «Double Fantasy».

8 грудня 1980 року Джон Леннон загинув. Йоко Оно залишилась у Нью-Йорку, стала випускати музичні записи Джона, що не встигли вийти за його життя. Водночас продовжувала і власні музичні експерименти.

Йоко Оно є володаркою багатьох нагород за внесок у сучасне мистецтво. У 2009 році вона удостоїлася найвищої нагороди 53-й Венеційській бієнале, отримавши «Золотого лева».

У березні 2012 року художниця і співачка стала лауреатом австрійської премії Оскара Кокошки. Крім того Йоко Оно отримала нагороду від міста Хіросіма за внесок у сучасне мистецтво і рух боротьби за мир.

 

 Beatles, Джон Леннон, Йоко Оно

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *