У Києві провели зустріч, присвячену Аміні Окуєвій

Автор:Оксана Тропотяга для 24tv.ua

Донька двох народів. Вона воювала за Україну і загинула від кулі на мирній Київщині.

У столиці згадали одну із найвідоміших жінок сучасності – Аміну Окуєву. Про мужню жінку розповідала мати. Символічно, що захід присвятили дню депортації чеченців та інгушів ще за радянських часів з Чечні, адже Окуєва всіляко боролася за незалежність цієї країни.

У музеї Другої світової війни відбулася зустріч, де розповідали про трагедію свого народу. Два роки тому до слова ставала і українка чеченського походження Аміна Окуєва.

«Ми говорили з Аміною на зустрічах про травень 1944 року і депортацію кримськотатарського народу. А далі могла і бути депортація українців», –повідомляє заступник гендиректора музею історії України у Другій світовій війні Людмила Рибченко.

Аміна Окуєва вважала, що шлях до звільнення Чечні лежить через Україну. Вона мала неймовірну силу духу та чіткі переконання. Аби не допустити цього вже у наш час, Аміна Окуєва пішла на Майдан. Тоді вона закінчувала інтернатуру в Одесі та працювала у хірургічному відділенні.

Це було пов’язано з її рішучістю. Уже тоді вона розуміла, що Майдан переможе та почнеться війна з Росією. Для неї було важливо опинитися на передовій і захищати Україну,
– коментує мати Аміни Окуєвої Ірина Камінська.

Замість хіджабу Герой України одягнула воєнну балаклаву і стала на захист держави. Її любили люди різних національностей та конфесій.

Нагадаємо, Аміна Окуєва разом зі своїм чоловіком Адамом Осмаєвим пішла добровольцем у зону АТО. Була громадським активістом та військовослужбовцем, учасницею подій Революції Гідності та війни на сході України.

Аміну Окуєву вбили 30 жовтня 2017 року біля селища Глеваха, що на Київщині

 

 

 

 

Читайте також:

«Аміна:Життя» — у Києві відкрилась фотовиставка, присвячена відважній Аміні Окуєвій

Фото: Гордон

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *