Чому одні пенсіонери-силовики у березні отримають 100% підвищеної пенсії, а інші – лише 50%?

Уряд обіцяв підвищити пенсії військовослужбовцям ще навесні 2017 року та спромігся зробити це лише з січня 2018 року. Але вже березень, а пенсіонери силових структур досі не отримали обіцяних перерахованих пенсійних виплат. Урядовці запевняють, що у другій половині березня більшість з них таки отримає перераховані пенсії. Ті, кому не встигнуть перерахувати у березні, отримають їх вже у квітні, разом з доплатою за попередні місяці, зазначає ZAXID.NET.

У перерахунку пенсій силовикам є багато не до кінця з’ясованих моментів. Скажімо, незрозуміло, чому лише пенсіонери МВС можуть розраховувати на 100% підвищення пенсій з січня 2018 року, а інших силових відомств – лише на 50%. Коли повертатимуть їм другі 50% і чи повернуть взагалі? Чи всі пенсіонери силових структур можуть розраховувати на підвищення у розмірі 1500 грн, про яке говорять урядовці тощо?

Розібратися у нюансах перерахунку пенсій силовикам різних структур ZAXID.NET допомогла заступник начальника головного управління – начальник управління обслуговування громадян Пенсійного фонду України у Львівській області Руслана Іванкова.

Хто із пенсіонерів-силовиків може розраховувати на підвищення пенсій з 1 січня 2018 року

На Львівщині є 30,3 тис. військових пенсіонерів. Сюди входять колишні працівники міліції, військовослужбовці, працівники СБУ, прикордонної служби, зовнішньої розвідки тощо. Загалом пенсіонери 12 силових відомств.

Усім їм з 1 січня 2018 року, згідно з постановою Кабміну від 21 лютого 2018 року, буде підвищено пенсії. Отримають вони перераховані пенсійні виплати у другій половині березня. Ті, кому не встигнуть перерахувати пенсії до 25 березня (у цей день щомісяця завершується виплата пенсій), отримають їх у квітні. Тоді ж виплатять і заборговані суми за січень, лютий, березень.

Від чого залежить сума підвищення пенсії силовикам?

Механізм проведення перерахунків пенсій військовослужбовцям проводиться на підставі довідок про грошове забезпечення, куди входить посадовий оклад, оклад за звання і процентні надбавки за вислугу років. У всіх силових відомствах змінилися посадові оклади, оклади за звання, процентні надбавки за вислугу років, тож вони повинні подати до головного управління Пенсійного фонду у Львівській області довідки про підвищене грошове забезпечення. Як тільки ці довідки надійдуть, працівники управління за день-два проведуть перерахунок.

На початку березня головне управління відправило у силові відомства списки пенсіонерів, яким треба видати довідки про грошове забезпечення. І сподівається, що вже з 11 березня ці довідки почнуть надходити. Після їх опрацювання й почнуть виплачувати перераховані пенсії. Пенсіонери тих відомств, які надішлють довідки швидше, зможуть отримати підвищені пенсії ще до 25 березня. Всі інші вже у квітні.

Чи у всіх перерахована пенсія зросте на 1500 грн?

Уряд анонсував, що після перерахунку пенсійних виплат пенсіонерам-силовикам, вони можуть розраховувати на підвищення у сумі 1500 грн. Підвищення для всіх буде однакове?

«Ні, це сума середнього підвищення. Оскільки розмір перерахунку пенсійних виплат для пенсіонерів усіх відомств, окрім МВС, залежить від посадового окладу, окладу за звання і процентної надбавки за вислугу років, то сума підвищення після перерахунку пенсій у кожного буде різна. В одних вона буде більшою, в інших меншою. Поки не проведено перерахунків, важко точно визначити середній розмір підвищення», — каже Руслана Іванкова.

Як виплачуватимуть підвищені пенсії військовослужбовцям?

Пенсійні виплати пенсіонерам усіх силових відомств, крім МВС, з січня 2018 року зростуть на 50% від суми підвищення, з січня 2019 року – на 75%, а з січня 2020 року – 100%.

Тобто, зараз розраховується підвищення від посадового окладу, окладу за звання і надбавки за вислугу років. Скажімо, воно становить 1000 грн. Тоді у 2018 році пенсія цього пенсіонера-силовика зросте на 500 грн, у 2019 році – на 750 грн і у 2020 році – на 1000 грн.

Як виплачуватимуть перераховані пенсії пенсіонерам МВС?

Перерахунок пенсій для пенсіонерів МВС здійснюється не так, як іншим силовикам. Вони з січня 2018 року отримають повні підвищені пенсії. Під час перерахунку пенсії будуть враховувати не лише посадовий оклад, оклад за звання, надбавку за вислугу років, а й інші види грошового забезпечення (надбавка за особливі умови проходження служби тощо) і премію за січень 2016 року. Чому? Бо їм було передбачено перерахунок пенсій ще з січня 2016 року, а провели його лише зараз.

Як виплачуватимуть їм пенсії? Якщо після перерахунку їхня пенсія зросте, скажімо, 1000 грн, то на цю суму їхня пенсія зросте з 1 січня 2018 року. Скажімо, якщо колишній міліціонер отримував пенсію 3000 грн, то у березні чи квітні він вже отримає 4000 грн, а також різницю на суму підвищення за січень, лютий, березень.

Коли пенсіонерам МВС повернуть перераховані пенсії за 2016-2017 роки?

Суми перерахованих пенсій за 2016-2017 роки їм будуть виплачуватися поступово лише з січня 2019 року. У 2019 році вони отримають 50% від суми перерахованого підвищення пенсії, а з січня 2020 року – 100%.

Іншими словами, у 2019 року пенсіонер-міліціонер, окрім 4000 грн пенсії, буде щомісяця ще отримувати 500 грн (50% за 2016-2017 роки). І його пенсія у 2019 році становитиме 4500 грн. А з 2020 року буде вже отримувати повну 1000 грн, тобто пенсія становитиме вже 5000 грн. Доплати він отримуватиме до тих пір, поки йому не виплатять всю суму заборгованої перерахованої пенсії з 2016 року.

Загалом пенсії пенсіонерів-силовиків різних силових структур, які виходили на пенсію приблизно за однакових умов (обіймали схожу посаду, мали однакові звання тощо) після перерахунку не будуть дуже різнитися. Пенсії пенсіонерів МВС, не дивлячись на те, що їм під час перерахунку враховують більше надбавок, ніж іншим силовикам, не будуть отримувати більші пенсії, ніж пенсіонери інших силових відомств.

 

 

 

 

Читайте також:

Військовим пенсіонерам перерахують пенсії з 1 березня 2018 року

Де в Україні отримують найвищі пенсії?

У Хмельницькому відбувся форум ветеранів Збройних сил та правоохоронних органів Хмельниччини

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *