85 років тому народився автор мультсеріалу «Як козаки…» Володимир Дахно

85 років від дня народження Володимира Дахна, одного з найвідоміших українських художників-аніматорів, автора популярного мультсеріалу «Як козаки…»

Про це повідомляє Портал «Будь у курсі» з посиланням на Укрінформ.

Володимир Авксентійович Дахно (1932-2006) народився у Запоріжжі.

Закінчив факультет архітектури Київського інженерно-будівельного інституту. Навіть певний час встиг попрацювати за спеціальністю. Згодом Дахна запрошують на роботу в нове творче об’єднання мультиплікаційних фільмів на студії «Київнаукфільм» (нині «Укранімафільм»). І у 1960 році він дебютує як мультиплікатор з фільмом «Пригода перцю», а перша серія циклу мультфільмів «Як козаки…», де Володимир Дахно виступає в ролі режисера і сценариста, виходить у 1967 році.

Якось художник пригадав, що не мудрував особливо з героями, намалювавши їх на манер трьох мушкетерів: один вийшов кругленьким і маленьким, другий – худим та високим, третій – справжнім здорованем. Вже потім йому казали, що йому вдалось точно передати у своїх персонажах український характер, що, зрештою, й зробило їх найбільш упізнаваними персонажами української мультиплікації.

Загалом Володимир Дахно створив 23 фільми, дев’ять з яких про пригоди козаків.

А ще художник автор першого українського повнометражного мультфільму – «Енеїда», створеного у 1991 році.

Цікаво, що у літку 2016 року було знято продовження легендарного мультсеріалу – «Козаки. Футбол», в якому улюблені герої знову подорожують посвіту, потрапляють у різноманітті пригоди і, звісно, виходять переможцями.

 

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *