З 24 по 30 квітня — Всесвітній тиждень імунізації

З 24 до 30 квітня в усьому світі, зокрема і в Україні, традиційно проводиться Всесвітній тиждень імунізації. Цього року він проходить під гаслом «Наш загальний захист. Вакцини працюють».

Імунізація рятує мільйони людських життів і отримала широке визнання в якості одного з найбільш дієвих та ефективних заходів у сфері охорони здоров’я. Разом з тим, у світі нараховується більше 19 млн. невакцинованих або недостатньо вакцинованих дітей, які піддаються серйозним ризикам потенційно смертельних захворювань.

Всесвітній тиждень імунізації покликаний привернути увагу до колективних дій, які необхідні для захисту кожної людини від хвороб, які можливо попередити за допомогою вакцин. Тема тижня в цьому році закликає громадськість і окремих людей зробити все для розширення охвату імунізацією на благо всього суспільства.

Огляд стану імунізації, зроблений експертами ВООЗ у січні 2018 року, показав, що вакцинація попереджає щорічно приблизно від 2 до 3 мільйонів смертей від дифтерії, правця, кашлюку та кору, проте можна було б уникнути додаткових 1,5 млн. смертей, якщо глобальне охоплення вакцинацією покращиться.

Планова імунізація є наріжним каменем первинної медико-санітарної допомоги. Вона дає кожній дитині шанс на здорове життя із самого народження. А це надзвичайно важливо в умовах розвитку стійкості збудників інфекційних хвороб до антимікробних препаратів.

Переваги вакцинації все більше поширюються на підлітків і дорослих людей завдяки захисту від таких небезпечних хвороб як грип, менінгіт, а також онкологічні захворювання (рак шийки матки та печінки), які розвиваються у зрілому віці.

В Україні з метою попередження інфекційних захворювань проводиться рутинна імунізація населення проти 10 інфекцій: дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту, туберкульозу, вірусного гепатиту В, кору, епідемічного паротиту, червінки, Hib-інфекцій. Для порівняння, у США імунізація проводиться проти 16 інфекцій, у Швейцарії – 14, Германії та Австрії – 13.

Дифтерія– високозаразне, небезпечне для життя захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Завдяки низькому виконанню плану профілактичних щеплень у нашому місті створюються умови для накопичення великої кількості осіб, які не мають імунітету проти дифтерії.

Зростання небезпеки обумовлює необхідність зробити щеплення дітям, а також ревакцинувати дорослих, що потрібно робити раз на 10 років.

Правець – гостре нфекційне захворювання, що вражає нервову систему. Судоми скелетних м’язів призводять до порушення дихання і смерті хворого. Летальність (смертність) надзвичайно висока. Правець може виникнути після будь-яких травм з пошкодженням шкірних покривів і слизових оболонок. Збудником є спороутворюючапаличка, яка існує у довкіллі за відсутностікисню. Спори збудника правця виробляють токсин, який може спричинити серйозні ускладнення здоров’я або смерть. Вакцина з метою запобігання правцю запроваджена в 106 країнах

Зараз щеплення протии дифтерії, кашлюку та правця можна зробити безкоштовно вакциною АКДП. В наявності є також безкоштовна вакцина для профілактики дифтерії і правця АДП для дітей віком від 6 до 7 років та вакцина АДП-м для дорослих.

Поліомієліт— це інфекційна вірусна хвороба, яка може викликати незворотний параліч. У 2016 році 85% немовлят у всьому світі отримали три дози вакцини від поліомієліту. На сьогодні поліомієліт зупинений у всіх країнах, крім Афганістану, Пакистану та Нігерії. Кордони для інфекційних хвороб не існують, тому всі країни, особливо ті, де є прояви конфлікту та нестабільності, залишаються під загрозою, поки хворобу не буде знищено.

Захворюваність на туберкульоз в місті знизилась з 47,3 випадків на 100 тис. населення у 2016 році до 43,7 у 2017 році, тобто на 8%. Але реєструються випадки майже невиліковного захворювання з розширеною медикаментозною резистентністю і кількість їх стрімко збільшується.

Батьки дітей мають усвідомлювати необхідність проведення вакцинації та ревакцинації вакциною БЦЖ для формування у малечі протитуберкульозного захисту, в тому числі проти стійкої до медикаментів туберкульозної інфекції. ВООЗ рекомендує вакцинацію новонароджених у якомога більш стислі терміни після народження.

Вірусний гепатит В – це вірусна інфекція, яка ушкоджує печінку. Вакцина проти гепатиту В для немовлят була запроваджена загалом у 186 країнах. Глобальнепокриття трьома дозами вакцини проти гепатиту B оцінюється у 84%.

 

 

 

 

Джерело: ХМР

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *