Чому пам’ять різко погіршується?

Пам’ять може погіршуватися не тільки через старість або травми. На сьогодні найпоширеніша причина різкого погіршення пам’яті у людей – звичка постійно поспішати.

Про це розповів невропатолог, декан медичного факультету Національного медичного університету ім. Богомольця Володимир Мельник, передає 24tv.ua з посиланням на ТСН.

За його словами, поступове зниження здатності запам’ятовувати ховається у порушеннях роботи мозку.

Особливо негативно на запам’ятовування впливають постійні стреси, тривога та переживання. Також заважають мозку нормально працювати шкідливі звички, хронічна втома та недосипання.

Невропатолог зазначив, що сьогодні найпоширенішою причиною погіршення пам’яті є звичка постійно поспішати.

Як зміцнити пам’ять і навчитися мислити швидше читайте нижче:

Стискайте кулак

Дивна, на перший погляд, порада, проте вона справді працює. Дослідження показують, що, якщо під час запам’ятовування телефонного номера чи інших справ, стискаючи і розтискаючи праву руку в кулак, інформація запам’ятається краще.

Це відбувається тому, що такий рух позитивно впливає на активність нейронів в лобовій долі мозку і сприяє швидшій обробці інформації.

Повторюйте інформацію перед сном

Спеціаліст з пам’яті і викладач психології в Борнмутському університеті Ендрю Джонсон радить, що для кращого засвоєння будь-якої інформації її слід перечитувати або переглядати перед сном.

Перших кілька хвилин перед зануренням в сон ці спогади будуть крутитися у вашій свідомості, і ви будете краще пам’ятати їх на наступний день.

Користуйтеся алфавітом

Автор книги «Прискорювачі пам’яті» Джоанна Іддон пропонує простий і ефективний спосіб згадати якийсь потрібний вам факт.

Наприклад, якщо ви забули ім’я актора з якогось фільму, подумки перераховуйте всі букви алфавіту й аналізуйте, чи не на цю букву починається ім’я забутого актора. Ця техніка дійсно працює.

Вживайте менше алкоголю

Алкоголь, звісно, доможе вам заснути, але у другій половині ночі сон погіршиться, перетворившись на легке дрімання, під час якого людина не відпочиває.

Саме під час недостатнього відпочинку під час сну знижується концентрація уваги і погіршується пам’ять.

Промовляйте думки вголос

Науковці довели, що коли ми промовляємо ту інформацію, яку хочемо запам’ятати, вголос, вона дійсно запам’ятовується краще. Простий та ефективний спосіб.

Малюйте в думках

Користуйтесь такою технікою запам’ятовування як мнемоніка – це заміна об’єктів і фактів на асоціативні образи. Наприклад, якщо ви хочете запам’ятати ім’я Джона Бріджа, уявіть на його обличчі міст (bridge-міст) або карткову гру бридж.

Харчуйтеся, як грек

Американські вчені дійшли висновку, що середземноморська дієта може не лише позитивно вплинути на ваш організм, а й допомогти зберегти пам’ять і зменшити ризик недоумства.

Експерти розглядали харчування 17,5 тисяч людей із середнім віком 64 роки і як виявилося, люди, які дотримувалися середземноморської дієти, були на 19% менше схильні до розвитку проблем з пам’яттю.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *