Чому «Нова Пошта» намагається опротестувати постанову НБУ щодо Укрпошти?

Ігор Смілянський в.о. генерального директора «Укрпошта» для BIZ.NV.ua

Суд як інструмент конкурентної боротьби

Нова Пошта намагається опротестувати постанову НБУ від 21.12.2017 №138 Про надання Національними операторами поштового зв’язку фінансової послуги з переказу коштів. Це вже друга спроба конкурентів обмежити нашу діяльність.

З одного боку, мені, як керівнику, приємно, що компанія, яка стверджувала, що не бачить в нас конкурента, з початком гарної погоди та більш чіткої видимості змін на горизонті, помітила таки  щось в Укрпошті і вирішила боротися з цим явищем. Як казав Махатма Ганді: «Спочатку, вони ігнорують тебе, потім вони сміються над тобою, потім вони борються з тобою, потім ти виграєш». Ми, мабуть, вступили в третю фазу (боротьби), якщо виходити з логіки цього висловлювання. Хоча, чесно кажучи, очікували, що боротьба буде в сфері надання кращих послуг клієнту, а не в судових коридорах АМКУ, де дивно бачити Нову Пошту з її 60-70% часткою ринку, яка судиться з Укрпоштою з її 20%. Але в футбол теж грають не завжди на футбольному полі, а перемоги іноді куються і за його межами.

Не менш дивним виглядає подача позову проти НБУ (і по суті Укрпошти) та посилання на нечесну конкуренцію.

У чому, власне, звинувачуються НБУ та Укрпошта

Претензія не в тому, що Укрпошта не може здійснювати перекази і мати власний еквайринг. Згідно з поглядом Нової Пошти на законодавство, робити це може або банк, або фінансова компанія, а національний поштовий оператор не є ні тим, ні іншим.

Тобто Укрпошта має відкрити окрему фінансову компанію, понісши додаткові витрати, щоб вирівняти конкуренцію, в поштовому (!) сегменті бізнесу.

Варто відзначити, що Укрпошта як член Всесвітнього Поштового Союзу здійснює перекази згідно Postal Payment Services Agreement, в якому, в т. ч., закріплені зобов’язання України як держави. Ніякі фінансові компанії або банки не можуть бути членами Всесвітнього Поштового Союзу, тому Укрпошта має чітку юридичну позицію, підкріплену міжнародним правом. Згідно зі світовою практикою, національні поштові оператори здійснюють міжнародні та локальні перекази і платежі, маючи особливий статус і зобов’язання, закріплені в законодавстві.

Що ж схвилювало компанію – лідера ринку? Чи змінює прийняття Постанови НБУ правила на ринку, які ставлять Нову Пошту в невигідне становище? Звичайно, ні. Прийнята Постанова наводить порядок у законодавстві, яке неодноразово змінювалось, проте жодним чином не змінює правила роботи на ринку.

Аргументи позивача, що відсутність в Укрпошті окремої фінансової компанії підриває основи конкуренції на ринку (увага) поштових послуг, — не можуть сприйматися серйозно.

Цю конкуренцію чомусь не підриває той факт, що Укрпошта зобов’язана працювати у збитковій сільській місцевості, а Нова Пошта там використовує, як правило, незалежні ФОПи, не несучи витрат з єдиного соціального внеску (ЄСВ).

Не підриває її і той факт, що як держкомпанія ми несемо додаткові витрати з убезпечення  держави та запобігання перевезенню небезпечних для життя вантажів, не можемо надавати індивідуальні знижки клієнтам, розпоряджатися своєю власністю або самостійно встановлювати тарифи на регульовані послуги, що спокійно може робити Нова Пошта .

То де ж неконкурентні умови

Відповідь проста. Відродження Укрпошти є невигідним і незручним для сьогоднішніх гравців ринку. Як сказав один із власників Нової Пошти, «нас це не хвилювало, поки компанія виконувала в основному соціальну функцію». Перефразую: поки Укрпошта тихо вмирала всі ці роки, дозволяючи приватним операторам успішно розвиватися, все було правильно.

У цьому сенсі Укрпошта — унікальна. Більшість іноземних поштових операторів мають значну частку ринку і державні субсидії. Ми — не отримуємо жодної копійки з бюджету, а за минулі роки втратили частку ринку, наприклад, в посилках, з 65% до 20%.

Тепер же, замість того, щоб піти в небуття і знизити частку до 0% третій роботодавець в країні з 74 тис. співробітників і 11,5 тис. відділень намагається вижити, конкуруючи виключно у ринковій сфері.

З першого дня на посаді керівника Укрпошти я заявляв, що ми не будемо використовувати адміністративний ресурс, якими б нечесними не здавалися умови на ринку або трактування законів конкурентами. Грати треба тільки на полі. Залишаюся вірним цьому слову і сьогодні.

Укрпошта не просто намагається вижити і встати на ноги. Розвиток Укрпошти – це, перш за все, розвиток країни у тих куточках, де живе 10-12 мільйонів населення, але рівень послуг і цивілізації зупинився на рівні 80-х років минулого століття. В Україні понад 20 тис. населених пунктів з менш ніж 2 тис. жителів (з них 6 тис. — з менш 100 жителями і 10 тис. — від 100 до 500). У кращому випадку, крім Укрпошти та церкви, там є «автолавка» або маленький магазин. Саме тому за доступом до фінансових послуг Україна знаходиться на рівні Танзанії. Ухвалення вищезгаданої ухвали НБУ, спільно з Укрпоштою та платіжними системами, дало шанс принести цивілізацію у ці села, дати можливість нашим клієнтам вперше за 25 років існування Укрпошти розплачуватися платіжними картами. Встановивши комп’ютер, платіжний термінал, підключивши інтернет в кожне село України, де мешкає понад 2 тис. осіб вже цього року, ми, перш за все, покращуємо інфраструктуру країни. Адже в цих селах живуть і працюють тисячі клієнтів, які, в т.ч., виставляють свої товари на провідних світових майданчиках, таких як Etsy і Amazon. Тільки у 2017 році ми збільшили експорт до США на 50%. Чи потрібні їм сучасні засоби оплати? Безумовно.

Добре, що є така компанія як Нова Пошта. Важливо, що вона допомагає розвиватися електронній комерції і малому середньому бізнесу, дає роботу тисячам людей.

І вже менш важливо те, чи є вона поштовим оператором (будучи зобов’язаною працювати за законом про поштовий зв’язок, як Укрпошта), експрес-перевізником (як DHL), просто транспортною компанією або ще чимось. Ми не підемо (поки) з’ясовувати це в суди, щоб не зірвати їх виробничий процес і зупинити прогрес в розвитку ринку.

Але важливо, що існує Укрпошта, яка виконує ті ж функції в населених пунктах, де іншим бізнесам бути не цікаво, тому що неможливо себе окупити. Там живуть такі ж громадяни України, як і у великих містах, які не просто хочуть, а повинні мати доступ до фінансових сервісів ХХІ століття. Разом ми розвиваємо країну і, конкуруючи між собою, допомагаємо клієнтам отримати кращий продукт, кращу послугу або кращий сервіс.

Саме тому, хочеться вірити, що такі компанії як Нова Пошта і Укрпошта будуть конкурувати в бізнес-середовищі, а не з’ясовувати стосунки в судах і залучати правоохоронні органи, щоб довести свою правоту. Це — методи 90-х і не той шлях, який повинні вибирати компанії та їх керівники, якщо щиро хочуть допомогти нашій країні розвиватися, а бізнесу — ставати все більш і більш конкурентним в Україні та за її межами.

Я ще раз закликаю власників Нової Пошти подумати, який приклад вони подають ринку. Ми ж, зі свого боку, безумовно, будемо жорстко захищати свою юридичну і бізнес-позицію. А при появі нових необґрунтованих, з моєї точки зору, позовів, залишаємо за собою право вдатися до допомоги судової системи і законодавчої влади, щоб дійсно вирівняти конкурентні умови на ринку і уникнути «гри без правил або недобросовісної конкуренції». Поки ж, як казав Кот Леопольд: «Хлопці, давайте жити дружно!»

 

 

 

Читайте також:

Нацбанк дозволив «Укрпошті» частково стати банком

«Укрпошта» відкриватиме поштові рахунки та випускатиме платіжні картки

Майже банк. Як «Укрпошта» збирається захопити ринок фінпослуг

1 thought on “Чому «Нова Пошта» намагається опротестувати постанову НБУ щодо Укрпошти?”

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *