Батьки та викладачі вимагають скасувати рішення Хмельницької облради щодо закриття школи «Славутинка»

Минулого тижня, 14 червня 2018 року, під головуванням очільника Хмельницької обласної ради Михайла Загороднього відбулось пленарне засідання дев’ятнадцятої чергової сесії облради. У засіданні взяли участь 70 депутатів. Депутати розглянули 70 питань та прийняли 59 рішень з різних сфер життєдіяльності області.

Для багатьох надзвичано важливим було питання щодо перейменування закладів освіти – об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Хмельницької області. Саме тому це питання викликало у залі тривале обговорення і було схвалено з урахуванням певних змін та доповнень.

Торкнулися зміни і Кам’янець-Подільської спеціалізованої школи-інтернату І-ІІІ ступенів “Славутинка” Хмельницької обласної ради. Як очікували викладачі та батьки школярів, які навчаються у школі-інтернаті, навчальний заклад змінить свою назву та тип на Кам’янець-Подільський ліцей “Славутинка” Хмельницької обласної ради. Однак пропозиції представників «Славутинки» не було враховано та очікування викладацького колективу не виправдались. Як предбачалось проектом, після внесення змін до Статуту буде збережено усі 3 ступня школи (початкова школа, гімназія, ліцей). Однак, в ході засідання бюджетного комітету, було внесено пропозицію ліквідувати початкову школу та зробити навчальний заклад ІІ-ІІІ ступенів. Саме таке рішення і було винесене на Президію та, відповідно, і проголосоване на 19-ій сесії Хмельницької облради.

У понеділок, 18 червня, аби відстояти права першачків та залишити початкову школу у складі «Славутинки» представники навчального закладу та батьки маленьких школярів приїхали під стіни Департаменту освіти та науки Хмельницької ОДА.

Як зазначають протестувальники, п.6 ст.25 розділу ІІ Закону України «Про освіту» говорить:

«Засновник закладу освіти зобов’язаний:

  • забезпечити утримання та розвиток матеріально-технічної бази заснованого ним закладу освіти на рівні, достатньому для виконання вимог стандартів освіти та ліцензійних умов;
  • у разі реорганізації чи ліквідації закладу освіти забезпечити здобувачам освіти можливість продовжити навчання на відповідному рівні освіти;
  • забезпечити відповідно до законодавства створення в закладі освіти безперешкодного середовища для учасників освітнього процесу, зокрема для осіб з особливими освітніми потребами.»

Тобто, як пояснюють батьки маленьких учнів та викладацький колектив «Славутинки», учні початкової школи мають право завершити навчання в початковій школі саме в цьому закладі. Коли учні першого класу, які зараховані цього року, завершать 4 клас та перейдуть до 5 класу, структурний підрозділ – школа І ступеню — фактично буде ліквідована. Лише тоді можна говорити про дотримання прав дітей, батьків, колективу.

Батьки школярів розчаровані фактом того, що одним натиском на кнопку обласні обранці позбавили 210 обрадованих діток можливості навчатися у обраному навчальному закладі, який відомий на усю область, має визначну історію та прекрасне приміщення.

Чи прислухається Хмельницька обласна рада до думки батьків, діти яких навчаюься у «Славутинці»? Чи почують обласні обранці викладацький колектив навчального закладу?

Дивіться світлини та відео:

 

 

 

 

 

 

 

1 thought on “Батьки та викладачі вимагають скасувати рішення Хмельницької облради щодо закриття школи «Славутинка»”

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *