Гіпертонічний криз: симптоми, причини та перша допомога

Спосіб життя багатьох з нас залишає бажати кращого. Неправильне харчування, малорухливий спосіб життя, шкідливі звички — більшість поставить «галочку» хоча б біля одного з цих пунктів. Все це безпосередньо відбивається на стані здоров’я, зокрема — серцево-судинної системи. Як повідомляє MedInfo, статистика свідчить, що сьогодні чи не кожен п’ятий чоловік старше 35-40 років страждає від підвищеного артеріального тиску. І мінімум в 30% випадків стається гіпертонічний криз.

Які ознаки попереджають про його початку і як діяти, щоб запобігти страшні наслідки?

 

Що таке гіпертонічний криз?

 

Гіпертонічний криз — це різкий і сильний стрибок артеріального тиску, під час якого відбувається порушення функцій серця, судин, головного мозку, легенів і нирок. Під час кризу стан хворого різко і стрімко погіршується. Якщо вчасно не надати медичну допомогу, може наступити смерть.

Стан чоловіків і жінок під час гіпертонічного кризу може відрізнятися внаслідок відмінностей в кровоносній системі. Проте, існують 7 основних ознак, які властиві кожному хворому:

  1. Різке підвищення тиску. У кожного є поріг рівня тиску, коли погіршується самопочуття.
  2. Приступ головного болю. При стрибку тиску біль виникає в області потилиці і супроводжується «мушками» в очах і боязню звуків і світла.
  3. Блювота і нудота. Ці симптоми з’являються при посиленні нападу на тлі головного болю і посиленого притоку крові.
  4. Порушення зору. При гіпертонічному кризі у хворого знижується гострота зору, зображення стає злегка розмитим, в очах з’являються «мушки».
  5. Лихоманка і озноб.
  6. Шкіра обличчя і шиї стає спочатку рожевою, потім червоною. М’язи шиї та обличчя напружуються.
  7. Страх і напад паніки. Хворі часто при настанні кризу відчувають незрозумілий страх, що нагадує панічну атаку. Все це супроводжується посиленням серцебиття, підвищеним потовиділенням, тремором рук, порушенням координації і невпевненою ходою. 

На рівному місці гіпертонічний криз трапитися не може. Приступу завжди передує один або відразу декілька провокуючих чинників:

  • Самолікування медпрепаратами або зміна призначеної лікарем дози ліків;
  • Вживання великої кількості солі і / або рідини;
  • Сильний стрес;
  • Прийом алкоголю в кількості більшій ніж допустима добова доза (50 мл етанолу);
  • Перепади погоди;
  • Зміна рівня гормонів — перед або під час менструального циклу, клімактеричний період і т.д .;
  • Самостійне припинення прийому кардіопрепаратов;
  • На тлі прийому деяких медикаментів і психоактивних речовин (антидепресанти, глюкокортикоїди, метоклопрамід, циклоспорин, наркотичні препарати і ін.);
  • Надмірне фізичне навантаження;
  • Віруси і застуда;
  • Травми. 

Перша допомога при гіпертонічному кризі:

 

В першу чергу при підозрі на гіпертонічний криз необхідно викликати невідкладну допомогу, оскільки при деяких станах пацієнта від смерті може врятувати тільки своєчасне надання кваліфікованої допомоги лікарів. А до приїзду медиків вам необхідно:

  • Покласти під язик препарат для зниження тиску;
  • Заспокоїтися і спробувати відновити дихання — зробити один глибокий вдих, затримати подих і повільно видихнути. Так треба проробити мінімум п’ять разів;
  • Розширити периферичні судини, що посприяє розвантаженню серця і полегшення роботи центральних судин: поставити гірчичники на литкові м’язи, прикласти до ніг змочений в гарячій воді рушник або зробити ножну ванночку.

1 thought on “Гіпертонічний криз: симптоми, причини та перша допомога”

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *