Міністри «підклали свиню» Гройсману прорахувавшись із субсидіями на 30 мільярдів гривень

Рішення проблеми із нестачею коштів на субсидії для оплати житлово-комунальних послуг може стати поворотним моментом в політичній кар’єрі прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, передає Главком. Таку думку в блозі висловив політолог, голова Фонду «Українська політика» Кость Бондаренко.

За його словами, «власні підлеглі — міністри фінансів, соцполітики і їхні «старші товариші» — віце-прем’єри із питань соціальної політики та регіонального розвитку — підклали голові Кабміну велику «свиню», прорахувавшись із субсидіями на 30 (тридцять!) мільярдів гривень».

«До бюджету заклали 47 млрд грн, 37 з яких вже використали (!)», — додав політолог. Він нагадав, що цю проблему вже відчули жителі Києва, яким відключили гарячу воду через борги держави перед енергопостачальними компаніями.

У зв’язку із цим політолог прогнозує кілька рівнів соціальної кризи. Перший — звичайні громадяни, які будуть сприймати ситуацію за принципом «пани б’ються — у холопів чуби тріщать». «Хто кому винен розбиратися не будуть. Але про субсидії згадають тому, хто взяв їх на прапор — Гройсману і віце-прем’єру Павлу Розенку», — зазначив експерт.

Другий рівень кризи — постачальники послуг, «яких знову заганяють в глухий кут залежності від уряду і при цьому м’яко натякають на необхідність надавати «соціально значущі послуги».

«І знову крайнім виявиться Гройсман із підлеглими. Адже саме він протягував «ринкові» ціни на енергоносії... А програма «субсидії для всіх» повинна була гарантувати, що уряд візьме на себе всі ризики неплатоспроможності громадян і компаній це не торкнеться», — додав Бондаренко.

Третій рівень — це недовіра всередині урядової команди. «Як тепер можна довіряти Олександру Данилюку, якщо він не зміг спрогнозувати обсяг необхідних коштів для виплат субсидій? Як можуть між собою нормально спілкуватися міністри соціальної політики та комунального господарства, коли інтереси «підшефних» галузей і так були по різні боки барикад, а тепер їх розділяє прірва в 30 мільярдів гривень?» — зазначає експерт.

За його словами, «можна не сумніватися, що на хвилі відставок міністра АПК та інформполітики знайдеться чимало охочих зіштовхнути лобами прем’єра і міністрів, які провалили питання субсидій, немов звичайну шкільну контрольну».

У цій ситуації єдиний вихід для Гройсмана, вважає Бондаренко, — «очолити «бунт», згуртувати команду і повісити собі на груди орден «За гарячу воду».

«Звідки знайти кошти на покриття 30-мільярдного дефіциту субсидій? Це питання до всіх міністрів, тому що шукати таку суму доведеться швидко, до настання опалювального сезону. Економікою питання повинні займатися економісти і фінансисти. А ось із політичної точки зору ця історія може стати поворотним моментом для Гройсмана-прем’єра, який або «покаже, як керувати країною», або із висоти впаде в калюжу власної неспроможності і поховає своє майбутнє і політичні рейтинги», — резюмував політолог.

 

 

Читайте також:

Журналіст: Провал системи субсидій — головний результат роботи уряду В.Гройсмана

2 thoughts on “Міністри «підклали свиню» Гройсману прорахувавшись із субсидіями на 30 мільярдів гривень”

  1. Уведомление: Субсидія-2017: скільки мільярдів не вистачає в бюджеті? — Будь у курсі — портал новин

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *