Проект закону про освіту: які він несе загрози та перспективи?

Як зазначає DT.ua, проект нового закону про освіту ставить під загрозу перспективу створення в Україні мережі профільних ліцеїв для старшокласників, як окремої ланки освіти, яка повинна стати основою для 12-річної профільної школи.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Оксана Онищенко. Автор зазначає, що в структурі середньої освіти передбачається виділення трьох ступенів:

  • початкова школа (І),
  • основна — ліцей чи гімназія (ІІ),
  • старша — ліцей (ІІІ).

У зв’язку з переходом на 12-річну профільну школу третя ступінь отримає особливе значення, тому важливо відокремити її від інших, і створити у її рамках всі можливості для профілізації.

За словами автора, цю ідею не дуже підтримують, зокрема, престижні ліцеї та гімназії, які влаштовують вступні конкурси у приєднану до них початкову школу.

«І що ж бачимо в законі? А там ця норма сформульована так: хочеш — відокремлюй початкову школу, ліцей і гімназію (наприклад, паруй І і ІІ ступінь або ІІ і ІІІ), а хочеш — залишай, як було (І-ІІІ ступінь в одній школі). І приписка: «Ліцеї функціонують, як правило, як самостійні юридичні особи», – йдеться в статті.

Як зазначає освітній експерт, заступник директора фізико-технічного ліцею м. Херсона Володимир Білий, думку якого наводить Онищенко, завдяки компромісній позиції владі не доведеться «паритися» над проблемою формування мережі профільних ліцеїв.

«Бо оте «як правило» щодо ліцеїв «як самостійних юридичних осіб» не має жодної правової сили. А мільйони українців так і залишаються осторонь моделі освіти з явними технологічними та освітньо-педагогічними перевагами — моделі, в якій профільні ліцеї є виключно окремими закладами, бо саме так у сучасних умовах досягаються як високий якісний рівень освіти, так і її особистісно- орієнтована спрямованість», – вказує він.

 

 

Читайте також:

Вступна кампанія-2017: Основні моменти та нововведення

8 значних недоліків освітної системи України за аналізом ОЕСР

Концепцію Нової української школи та інклюзивної освіти підтримала Нацрада реформ

Вища освіта у США: міфи та реальність

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *