12 липня — день Святих Первоверховних Апостолів Петра і Павла

12 липня християни східного обряду відзначають одне з найбільших християнських свят — день Святих Первоверховних Апостолів Петра і Павла, передає Главком.

Цього дня закінчується Петрівка — піст, що тривав упродовж кількох тижнів.

В Україні з днем Петра і Павла пов’язувалося багато повір’їв та звичаїв. На Петра вперше після посту дозволялося готувати молочні страви. Господині варили вареники із сиром, пекли мандрики — сирні бабки.

Святий Петро вважався покровителем пастухів.

До цього дня готувалися колись в Україні як до великого свята: білили хати, оздоблювали рушниками стіни, прибирали на подвір’ї. Вранці цього дня всі йшли до церкви. Дівчата прикрашали свої голови вінками із польових квітів, а особливо червоними маками. Повернувшись із церкви, люди розговлялися мандриками. У цей день господарі неодмінно виносили громадським пастухам гостинця: мандрик та грудку масла.

На Бойківщині пастухи збиралися на пасовиську, будували «петрівник» — невелику землянку чи загорожу, прикрашену зеленню і разом обідали. Їли молочне — щоб корови краще доїлися.

У східних регіонах України існував звичай на Петра «заполіскувати дійниці». Жінки обідали гуртом, а потім рвали трави, що мають жовтий цвіт, і годували ними корів: «щоб жовте молоко було».

Після Петра розпочиналися жнива. В українській петрівчаній пісні співалося:

Минулася петрівонька,

Почались жнива.

Наробилася у полі,

Що тільки жива.

На другий день після Петра відзначали колись теж свято, але наполовину менше, і називалося воно «На-пів-Петра» або «Петрового батька». На Слобожанщині у цей день різали трьох півників і варили борщ у трьох горнятах — «три борщі, бо св. Петро три рази відрікався від Христа».

Народні прикмети на Петра:

Якщо на Петра один дощ — врожай непоганий, два — добрий, а три — багатий.

Як іде на Петра дощ, то буде гнити картопля.

Як на Петрів день спека, то на Різдво мороз.

 

 

Читайте також:

З 12 червня розпочнеться Петрів піст

 12 липня, апостоли, Петра та Павла

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *